Конверзија швајцараца не иде ни брзо ни глатко

Клијенти банка који отплаћују стамбене кредите индексиране у швајцарским францима ових дана, откако је усвојен лекс специјалис и поштари почели да доносе предлоге нових уговора на њихове адресе, прилично су нервозни.
svajcarci
Фото: pixabay.com

Они који још нису добили писмо од банке су нервозни јер још није стигло, дужници којима га је поштар већ донео питају се јесу ли добили понуду у складу су с лекс спацијалисом.

Те недоумице објаснило је Удружење банака Србије у саопштењу: „У овом тренутку банке споровде сложен поступак калкулације нових кредита и услова, у складу са законом. Тај процес, у зависности од броја клијената, у појединим банкама траје различито. Због тога су неке банке још прошле недеље послале понуду о конверзији, док ће друге то учинити у наредним данима, али свакако у прописаном року од 30 дана”, каже се у саопштењу УБС-а.

Већ када је прво писмо стигло, кандидати за конверзију били су у дилеми о томе какву камату банке треба да понуде. У УБС-у објашњавају да ће свака банка понудити камату коју би клијент добио у тој банци да је кредит добио 31. марта ове године. У случају да је на тај дан банка у понуди имала кредите индексиране у еврима с вишом стопом, примениће се стопа коју је Закон о конверзији предвидео, а то је 3,4 одсто.

Конверзија кредита из швајцарских франака у евро банке ће коштати 130 милиона евра, а државу 110

Од тренутка када добије понуду, односно писмо, дужник има рок од 30 дана да се изјасни о томе да ли је прихвата или остаје при томе да своје обавезе измирује према претходном уговору. Многе клијенте који су већ добили писмо од банке збунило је то што су им оне проследиле и датум када треба да се јаве у банку. Како објашњавају из УБС-у, тај заказани термин има искључиву намену да се конверзија обави ефикасно и на најбољи начин за клијента. Никако не треба тај датум тумачити као обавезу клијента да се о понуди изјасни пре предвиђеног законског рока.


Рефинансирајте кредит

Клијенти који су од лекс специјалиса очекивали више, односно мање када се ради о каматама, имају излаз. Они могу тражити да се им се понуди бар камата од 3,4 одсто. што је по закону, плус еурибор. Познато је да данас банке нуде камате које су и испод три одсто на годишњем нивоу. Када једном добију нови уговор о кредиту, клијенти могу потражити боље услове и рефинансирати га код друге банке која нуди нижу камату. Док код пребацивања кредита из франака у евре неће имати додатних трошкова, када крену у рефинансирање биће их. Ту лекс специјалис не важи.


Закон о конверзији, који је усвојен крајем априла ове године, предвиђа да се, преостали дуг корисницима стамбених кредита индексираних у швајцарским францима после обрачуна у еврима умањи 38 одсто. Лекс специјалис треба да реши проблем за тачно 15.785 грађана који отплаћују кредите индексиране у тој валути. За решевање тог проблема из републичког буџета биће издвојено 110 милиона евра.

Клијенти који се не слажу с понудом банке треба о томе да је писмено обавесте. Банке су дужне да испоштују вољу клијента. У случају да имају дилеме и нејасноће у уговору, клијенти се могу обратити удружењима која су водила акцију за решење тог проблема и адвокатима.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести