Конзорцијум реконструише бродску преводницу "Ђердапа 1"

БЕОГРАД:  Конзорцијум предвођен немачком компанијом ДСД „Ноел“ изводиће радове на реконструкцији бродске преводнице ХЕ “Ђердап 1”, чија је вредност 27 милиона евра, саопштило је данас Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
HE Đerdap 1, prevodnica Foto: Tanjug/ Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/ M.  Mirčetić
Фото: ХЕ Ђердап 1, преводница Фото: Танјуг/ Кабинет потпредседнице Владе Србије/ М. Мирчетић

Извођач је изабран на међународном тендеру, након што је Европска инвестициона банка (ЕИБ) обавестила Министарство грађевинарства да нема примедби на спроведени тендерски поступак, чиме је потврђено да је јавна набавка спроведена у складу са највишим европским стандардима.

У конзорцијуму који ће изводити радове на реконструкцији бродске преводнице, поред немачке фирме ДСД „Ноел“, налазе се и две домаће фирме - “Феромонт” и “Електромонтажа”.У реконструкцију бродских преводница на ХЕ “Ђердап 1” и ХЕ “Ђердап 2” укупно ће бити уложено око 55,5 милиона евра. 

Средства за реконструкцију обезбедило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре из зајма Европске инвестиционе банке и Конектинг Јуроп фасилити фонда Европске уније.Бродска преводница на ХЕ “Ђердап 1” није реконструисана откако је пуштена у рад 1970. године, а њен радни век ревитализацијом ће бити продужен за најмање 25 година. 

Планирано је да радови почну у септембру 2019. и да буду завршени за око годину дана, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести