Коп Дрмно обележио 30 година експлоатације угља

КОСТОЛАЦ: Са површинског копа Дрмно које послује у оквиру Електропривреде Србије ( ЕПС), за 30 година ископано је укупно 157,339 милиона тона угља и близу 590 милиона кубика јаловине, речено је данас на обележавању тридесетогодишњице рада у огранку Термоелектране и копови (ТЕ-КО) Костолац.
Ugalj
Фото: Dnevnik.rs

Извршни директор за техничке послове производње угља у ЕПС-у Слободан Митровић казао је да је, за 30 година експлоатације угља из стишке равнице, производња угља у Дрмну обезбедила седам година целокупне производње електричне енергије у Србији.

"Ових 30 година и укупно 147 година рударства у Костолцу, потврђују да Костолац и даље остаје ризница индустрије Србије са својом производњом и резултатима", казао је он на свечаности уприличеној поводом тог јубилеја у Управној згради ТЕ-КО Костолац.

Он је нагласио да остварена производња на поврсдинском копу Дрмно у претходном периоду још више добија на значају, јер је, како је додао ,тај коп један од најкомпликованијих копова у ЕПС-у када је реч о хидрогеолошким условима.

"Претходних 30 година у Дрмну биле су свакодневна борба за природом за сваку тону и кубик", казао је Митровић.

Према његовим речима, уз примену свих мера заштите животне средине, угаљ треба да се задржи као енергент будућности без обзира што се други извори покушавају представити као његови наследници.

Он је као потврду тога навео податак да је у 2016. у Европи смањена производњу угља са 420 милиона на 380 милиона тона, али да је зато увезла више од 100 милиона тона каменог угља из осталих земаља.

"Угаљ и даље остаје основни и неизбежни енергенат за производњу електричне енергије у 21 веку", казао је он и пожелео запосленима на копу Дрмно да у будућности имају што мање повреда на раду а што већу производњу од које ће имати и финансијског ефекта који треба да омогући даљи развој.

Директор за производњу угља огранка ТЕ-КО Костолац Иван Ташић казао је да су прве тоне лигнита на Дрмну ископане 30. априла 1987, а да су први рударски радови на том површинском копу отпочели 1984.

"Са првим тонама угља из стишке равнице отворено је и ново развојно поглавље костолачког угљеног басена.Од тада данас овај коп се стално развијао у складу са плановима и визијама рударско енергетског развоја овог краја и ЕПС-а", рекао је он.

Према речима Ташића, коп Дрмно данас спада у ред савремених површинских копова и има пет система за откривање и један рударски систем за ископавање угља.

Годишње се на копу Дрмно, како је додао, произведе преко девет милиона тона угља и откопа преко 40 милиона кубика јаловине.

Годишњи рекорд у производњу угља од око 9,23 милиона тона на копу Дрмно остварен је 2011, а јаловине 2013, од око 41,12 милиона кубика.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести