Копач: Србијагас још није функционално раздвојен

БЕОГРАД: Директор Секретаријата Енегетске заједнице Јанзе Копач изјавио је  представљајући "Извештај о напретку Србије у енергетици у 2019. години", да у Србијагасу још није завршено раздвајање делатности и да је и даље највећи проблем монополизовано тржиште.
j
Фото: Youtube Printscreen

"Највећи проблем који смо имали свих протеклих година још је исти, Србијагас није функционално раздвојен. Били су неки помаци, али процес није завршен. У гасном сектору остаје проблем да нема никакве конкуренције и да је тржиште гаса потпуно монополизовано", рекао је Копач новинарима у скупштини, где се одржава конференција “Финансирање енергетске транзиције у Србији” коју организује Фондација Конрад Аденауер.

Како је објаснио, то значи да гасовод на Хоргошу, на улазу из Мађарске у Србију, још није отворен за друге трговце.

"Тако српски потрошачи немају шансе да имају конкурентне добављаче, а резултат је да је цена гаса за индустрију једна од највиших у Европи, што наравно утиче на конкуретност српске индустрије", тврди Копач.

За струју, такође, каже да проблеми остају и даље исти пошто оператер дистрибутивног система није раздвојен, што би морао бити по енергетском закону у Србији.

И прекогранични капацитети се не нуде на заједничким аукцијама као што је то случај у свим другима земљама ЕУ и ЕЗ, нагласио је Копач.

"На подручју енергетске ефиканости били је позитивних помака, има доста пројеката у реализацији и углавном је законодавац то ускладио са европским правним оквиром. На подручју обновљивих извора енергија, Србија још нема закон који би предвиђао аукције односно подршку инвестицијама у обновљиве изворе енергије на основу аукција, него још има систем фидин тарифа".

Копач је навео и да су квоте за нове инвестиције углавном испуњене, тако да нових инвестиција нема, а Србија, каже, мора да плаћа више од 100 милина евра субвенција за фидин тарифе годишње.

Додао је да би могла много мање да издваја за то ако би прешла на систем аукција уместо скупих фидин тарифа.

Говорећи поново о Србијагасу, Копач је навео да је конкуренција у гасном сектору могућа, пошто је гас на тржишту ЕУ ове зиме изузетно јефтин.

"Није био тако јефтин у Европи у последњих 20 година, зато што је потрошња у Азији пала. Извоз гаса из Аустралије и САД, Нигерије, Анголе и Катара се стално повећавао, тако да гаса има пуно и постао је јефтинији од руског гаса. Али, сада је руско тржиште пуно природног гаса и корист од тога имају потрошачи, јер је гас јефтиији, али у Србији нема конкуренцији".

Копач је објаснио да би тај јефтини гас могао доћи до спрских потрошача ако би гасовод у Хоргошу био отворен и за конкуренцију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести