Кореја инвестира 200.000 евра у ''паметне градове'' у Србији

БЕОГРАД:  Влада Јужне Кореје инвестирала је око милион евра у подршку развоја електронске управе у Србији, а у наредном периоду уложиће 200.000 евра у концепт паметних градова у Србији, изјавио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
ruzic, tanjug
Фото: Branko Ružić, FOTO TANJUG/ TANJA VALIC

Он је захвалио делегацији Владе Јужне Кореје на помоћи коју ова држава пружа Србији у процесу модернизације и дигитализације рада и истакао да је једна од његових првих активности на функцију министра била потписивање споразума са Националном агенцијом за Информационе технологије Републике Кореје.

Ружић је нагласио да ће у следећој фази Кореја помоћи Србији у креирању концепта паметних градова кроз пројекат вредан 200.000 евра.

"Дигитализација је међу главним приоритетима наше владе, а имајући у виду да ће до 2050. године број становника у градовима бити удвостручен, морамо да почнемо да размишљамо како да као управа радимо брже што је немогуће без увођења нових технологија", рекао је Ружић.

Он је додао да је само кроз пројекте са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Влада Јужне Кореје инвестирала око милион евра у подршку развоја електронске управе.

Министар је подсетио да је отварањем Информатичко-приступног центра Национална агенција за ИТ Јужне Кореје омогућила да се више од 7.000 људи обучава на више од 200 тренинга и радионица за мање од годину дана, а потписани су и меморандуми о сарадњи са Републичким геодетским заводом и Министарством културе и информисања.

"Кроз пројекат Волонтери Кореје одржана бесплатна летња ИТ школа коју је успешно завршило 700 полазника овог лета. Они нису учили само програмирање, већ и о корејској култури", рекао је Ружић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести