Корона криза угрожава опстанак 15% немачких компанија

МИНХЕН: Корона криза прети опстанку 15 одсто немачких компанија, показују резултати најновије анкете о пословању, коју је у новембру спровео институт ИФО.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

„То је побољшање у односу на јун, када је та цифра износила 21 проценат“, каже Клаус Вохлрабе, шеф истраживања у ИФО-у, према саопштењу института достављеног Танјугу.

Он додаје да се, ипак, 86 посто туристичких агенција и туроператора тренутно осећа угрожено, као и 76 посто хотела и 62 посто ресторана.

У рекламној индустрији, 27 одсто агенција сматра да је њихово пословање угрожено, док је у шпедицији тај податак нешто испод 14 процената.

При дну ове лествице су пружаоци ИТ услуга са 5,0 процената и правни и порески консултанти са 3,0 процента. У просеку је угрожен опстанак 19 посто пружалаца услуга, у односу на 27 процената у јуну.

У трговинском сектору, 14 посто фирми сматра да им је опстанак у опасности (18% у јуну), при чему такав став сада износи 18 процената њих у малопродаји и 10 одсто у велепродаји.

У прерађивачкој индустрији та цифра износи 11 процената, у односу на 17 процената у јуну.

Према резултатима истраживања, тренутно су најугроженији произвођачи базних метала са 34 процента, штампарије са 29 одсто, произвођачи пића са 22 процента, текстилна индустрија са 20 процената и индустрија одеће са 18 процената.

Хемијска и фармацеутска индустрија сматрају себе најмање угроженим, при чему њихови показатељи износе један и нула посто, респективно.

У грађевинарству ова бројка износи 4,0 процента, и мада је двоструко виша него у јуну, и даље је на ниском нивоу, наводи се у саопштењу ИФО института.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести