Костић, Мишковић и Драшковић (не) купују „Меркатор-С”

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да на недавном састанку руководства „Меркатора-С” са српским добављачима у Београду, којем је присуствовао, није било речи о томе да ће нека српска фирма купити поједине компаније из састава „Агрокора”.
д
Фото: Промо

Он је то рекао на питање о спекулацијама које преноси љубљанско „Дело” да су Мирослав Мишковић, Миодраг Костић и Родољуб Драшковић кандидати за куповину појединих компанија из састава „Агрокора”.

– То су само спекулације. Састанак је био јаван, присуствовали су новинари и нико није рекао да би купио поједине компаније „Агрокора” – истако је министар Љајић, и подсетио на то да је он само напоменуо да би  идеалан сценарио за нас био да све те компаније наставе да послују и да, по могућству, наше фирме и предузетници буду део регионалног конзорцијума који би био формиран и који би показао интерес за куповину „Агрокора” или његових делова.

Словеначки лист наводи да се у српским медијима већ неко време спекулише о томе да би Мишковићева „Делта” у име руске Сбербанке и ВТБ банке, којима „Агрокор” дугује укупно око милијарду евра, преузела водећу улогу у рехабилитацији фирми ове компаније у Србији. У Србији у саставу хрватског концерна „Агрокор” су „Дијамант”, „Фриком”, „Мивела” и „Кикиндски млин”, а процењује се да би се они могли ускоро наћи на продајној листи.


Боље наши

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић сматра да је боље да власник „Агрокорових” компанија у Србији буде домаћи бизнисмен или неки страни фонд, додајући да није сигуран у то да ће за три до пет година повериоци које предводе руске банке заиста хтети да продају компаније хрватског концерна код нас.

– У сваком случају, „Фриком” и „Дијамнт” су добра предузећа, боља од „Агрокорових” фирми у Хрватској и БиХ – оценио је Савић. – И ако дође до промене у валсништву копанија, не верујем ни да ће бити отпуштања, нити да ће се десити нешто лоше с фирмама, а делује и да „Меркатору” иде добро.


Бизнисмен Миодраг Костић, власник „МК групе”, још пре две године је наговестио да би могао преузети неку од „Агрокорових” компанија у Србији. После тих изјава, његова АИК банка је „Меркатору-С” дала 75 милиона евра кредита, који та компанија уредно враћа. Словеначко „Дело” наводи да из Костићеве „МК групе” истичу да надгледају поравнање и да ће они у делу прераде и пољопривреде бити велики инвеститор. Наводно је и Родољуб Драшковић, власник компаније „Свислион” из Такова, заинтересован за куповину једне од прехрамбених компанија, односно „Дијаманта” или „Фрикома”.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести