Ковачевић: Стране инвестиције ће достићи три милијарде евра

БЕОГРАД: Ниво страних директних инвестиција у Србији ће у 2018. достићи три милијарде евра, изјавио је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић који као два највећа економска успеха у 2018. сматра долазак кинеског Зиђина у РТБ Бор и француског Вансија, концесионара за аеродром “Никола Тесла”. 
miladin kovacevic
Фото: Tanjug (Dejan Petrović)

На конференцији за новинаре на којој је представио процену економских кретања у 2018. години и актуелне статистичке показатеље, Ковачевић је, одговарајући на питање новинара, рекао да ће знатна планирана улагања у РТБ Бор и уплата Вансијац бити један од “осигурача” за ублажавање могућег удара будуће светске рецесије и кризе. 

Надамо се да неће бити као 2008. године, рекао је Ковачевић и додао да анализе, међу којима је и анализа ММФ-а, показују да постоје велики ризици. 

Навео је да се снажан циклус раста у Србији огледа у свим индикаторима, од БДП-а, преко инвестиција до потрошње, те оценио и да је учињен велики помак у реструктурирању државних и јавних предузећа. 

Оно што је остало не чини се као велики пробем. Остале су неке значајне фирме које је неупоредиво лакше продати или реструктурирати, навео је Ковачевић.

Упитан о изазовима у 2019. години, Ковачевић каже да се они односе фискалну политику, структурне реформе и финансијски сектора. 

Изазов у идућој години је, наводи, и јачање и снажање пореске администрације у чему доста помаже Светска банка, и истакао да су транспарентност, дисциплина у фискалном сектору веома значајни, пре свега због одрживости консолидованих јавних финансија у будућности. 

Упитан о мерама које је Приштина увела на српску робу, Ковачевић каже да је проблем са таксама велики и политички проблем, много већи за српско становништво на КиМ које се снадбева из централне Србије, као и остало становништво. 

Рекао је да се нада да ће те мере бити брзо укинуте. 

Не верујем да ће се одржати и због негативног става и Брисела и Вашингтона. Можда ће се направити нека штета још неко време, али ће се то превазићи. За један месец штета у извозу је негде на 35 милиона, тако да сад да ли и како ће се то кретати даље не можемо сада рећи, каже Ковачевић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести