Креће градња Моравског коридора (112,3 км)

БЕОГРАД: Радови на изградњи првог дигиталног аутопута у Србији, Моравског коридора од Прељине до Појата, почеће сутра код Крушевца у присуству председника Србије Александра Вучића.
koridor 10, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Аутопут ће бити дуг 112,3 километара и повезаће све веће градове централне Србије између Појата и Чачка: Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању.

Имаће модерне оптичке и дигиталне каблове и бесплатан интернет, као и обавештења за возаче.

Моравски коридор биће до сада најшири аутопут у Србији, пошто ће бити шири за укупно 1,6 метара.

Та значајна саобраћајница повезиваће подручје на којем живи више од пола милиона људи, а биће и веза између путног Коридора 10 и аутопута "Милош Велики" (Коридора 11).

Реч је о изградњи најсавременијег аутопута у централној Србији "на три Мораве" и планирано је да се прво гради деоница од Крушевца до Појата.

У оквиру тог пројекта биће регулисана речна корита у дужини од 68 километара, биће постављени и телекомуникациони уређаји и први пут ће бити примењене неке нове технологије.

Изградња телекомуникационог коридора дуж аутопута подразумева најсавременије оптичке и дигиталне каблове, станице за бесплатан вај-фај интернет, најмодерније управљање саобраћајем на аутопуту, тзв. интелигентне транспортне системе и друго.

Тако ће сви учесници имати најаве шта се дешава на путу, на пример, да ли има застоја и потребе да се преусмери саобраћај.

Комерцијални уговор за изградњу аутопута од Појата до Прељине потписан је 5. децембра са америчко-турском компанијом Бехтел Енка УК Лимитед, у присуству председника Вучића.

Уговор са Бехтелом је вредан 745 милиона евра.

Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 километра, а чине га три деонице: Појате - Крушевац, дужине 27,83 км, Крушевац - Адрани, дужине 53,88 км и Адрани - Мрчајевци - Прељина, дужине 30,66 км.

Аутопут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час и биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст. Ширина аутопута биће око 30 метара.

Градња аутопута Прељина - Појате, како је раније најављено, биће завршена за мање од четири године.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести