Кризу ће преживети само 10 произвођача аутомобила

БЕЧ: Корона вирус криза допринеће убрзању "природне селекције" и на светском тржишту преживеће само 10 произвођача аутомобила, сматра консултантска кућа „Аликс Партнерс“.
a
Фото: pixabay.com

Студија ове куће полази од тога да ће ове године продаја пасти за 20 милиона испод нивоа прошле године, као да је „током ноћи нестало тржиште величине једне Европе“.

Опоравак од кризе трајаће, према „Аликс Партнерс“, више година, а последице „дарвинизма“ у овој привредној грани је да ће само финансијски јаки и иновативни произвођачи и добављачи преживети предстојеће „чишћење“ тржишта.

Директор сектора за аутомобилску индустрију „Аликс Партнерс“ Елмар Кадес је, у интервјуу немачкој агенцији ДПА, како преноси бечки дневник „Естерајх“, рекао да је могуће смањење броја произвођача аутомобила на до десет, уз Теслу у тој групи.

Немачки произвођачи, како оцењује, спадају у групу произвођача који ће преживети, иако имају проблема са преласком на електрични погон и софтвером, али су довољно јаки да у томе успеју.

Он је указао да је добит због инвестиција у нове технологије већ годинама у опадању, а да је корона криза само убрзала тај даљи пад.

„Аутомобилска индустрија, укупно гледано, ове године неће моћи да оствари добит“, оцењује Кадес.

Он је навео да је смањењем са 21 на 14 милиона продатих возила у Европи забележен највећи пад и да ће ниво пре кризе бити достигнут највероватније тек након пет година.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести