Кркобабић: За годину дана формирано 250 задруга

БЕОГРАД: За годину дана у Србији је формирано 250 задруга, рекао је министар задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић и најавио издвајање новца за спајање више специјализованих у сложену задругу. 
milan krkobabic medija centar
Фото: mc.rs

"Кренули смо са цифром од 500 задруга за 500 села како бисмо поставили циљ. То је било претенциозно на почетку, али смо успели са 250 задруга што је импресивно"; поручио је Кркобабић на Тв Пинк. 

Настојаће се, каже, да се покрије целокупна територија Србије и да сва села, посебно већа, имају по једну задугу. 

"У Србији има 4.700 насељених места, а од тога се 1.200 полако празне и више их нема. Зато је важно пробудити интересовање, да људи сами формирају задруге и да схвате да без удруживања нема бољитка. Подстицај је кључан у свему", указао је министар. 

Циљ, истиче, није да се млади људи спрече да не одлаже из малих места, већ да им се понуди могућност да изаберу и да им оно што је у Србији више одговара. Главни проблем младим пољопривредницима, указује, јесте и то што су им парцеле мале. 

"Ту долазимо до тога да те људе објединимо, да формирамо задругу и да радимо на прави начин како би могли да наступимо јединствено", казао је Кркобабић. Исти случај је, тврди, и са произвођачима малина и вишања, који би, према његовом мишљењу, требало да се окрену задругарству. 

Кркобабић је објаснио да је влада за задруге издвојила 825 милиона динара, у односу на претходну која је за у те сврхе издвојила четири пута мање. Ипак, додаје да то није довољно ни према речима агроекономиста и да би идуће године требало уложити знантно више средстава. 

Он је рекао и да постоји идеја да се неколико воћарских задруга споји у једну, како би лакше и боље пословали. 

Подсетио је да је цео пројекат задруга покренут од стране Српске академије наука и уметности, са којом је министарство удружило ресурсе како би се идеја реализовала. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести