Кроз програме Покрајинске владе 600 новозапослених

На евиденцији незапослених у Војводини на почетку године је, по подацима из Статистичког билтена Националне службе за запошљавање, било 135.149 незапослених.
radovi, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

По истом извору, на крају прошлог месеца у Војводини је било 115.310 незапослених, што значи да је за првих десет месеци ове године до посла дошло 19.839 људи.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам, у сарадњи с Покрајинском службом за запошљавање и филијалама НСЗ-а у Војводини, 27. јула ове године започео је реализацију програма активне политике запошљавања по јавним позивима. Реализација улази у финалну фазу, већина уговора с корисницима је већ потписана у њиховим матичним филијалама НСЗ-а, а уплаћене су и прве паре.

У оквиру активне политике запошљавања у Војводине ове године акценат је стављен на запошљавање младих високообразованих кадрова из категорије дефицитарних професија. Са 120 милиона динара субвенција обезбеђено је запошљавање око 600 лица кроз моделе самозапошљавања, новог запошљавања код послодаваца, те упошљавања путем јавних радова.

309 лица запослено код 175 послодаваца

Пројектима субвенција усмерено је 45,3 милиона динара и тако омогућено самозапошљавање 161 лица, почетника с одрживом бизнис-идејом, с посебним акцентом на женама и особама с инвалидитетом. Старосна структура те групације показује да је 47 лица млађе од 30 година, да оних између 30 и 50 година има 85, а самозапослених старијих од пет деценија је 29. Покрајински секретаријат за привреду и туризам је у подршци тој старосној групи посебно тежио да помогне особама којима недостаје још неколико година до остваривања права на пензију.

115 незапослених на 59 пројеката јавних радова

С око 60 милиона динара 309 лица запослено је код 175 послодаваца, истовремено релаксирајући послодавце од прилично високих фискалних намета, што је и порука законодавцима да су нижи порези један од услова развоја привреде. У Покрајинском секретаријату за привреду указују на то да је износ субвенција одговарао износу пореза и доприноса обрачунатих на минималну просечну зараду за годину.

Покрајина је с 15 милиона динара омогућила да 115 незапослених дође до зараде на одређено време преко 59 пројеката јавних радова. Њима је омогућено не само да остваре зараду неколико месеци већ и да добију припадајуће путне трошкове радећи на уређењу еколошког, урбанистичког и административног амбијента локалних самоуправа у Војводини.


„Нова крв” и покретачка снага заједнице

Покрајински секретаријат за привреду настојао је да ове године избегне традиционалне форме субвенција намењене великим компанијама па је акценат стављен на запошљавање дефицитарних занимања, као и на женско и социјално предузетништво и запошљавање младих и угрожених друштвених категорија. Закључено је да су управо они „нова крв” и покретачка снага заједнице у којој живе. Овогодишњи пројекти су имали и посебну социјалну и демографску компоненту да би се млади предузетници и стручњаци охрабрили да остану у својој земљи и свом граду или општини јер је омогућавање изгледа за рад и професионално напредовање у њиховим матичним срединама битан предуслов за то.


Покрајина је ове године први пут посебно стимулисала запошљавање дефицитарних кадрова код којих је препозната теденција економске миграције ка иностранству. За запошљавање на неодређено време лекара, стоматолога, медицинског особља, инжењера и осталих дефицитарних занимања, Покрајинска влада је издвојила бесповратну субвенцију од 930.000 динара. Тај модел запошљавања високообразованих кадрова и квалификованих радника примењив је и у оквиру сличних пројеката Развојне агенције Војводине и Србије, али и других релевантних институција.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести