Куповина на е-аукцији: Од веш машине до њиве и зграде

БЕОГРАД: Прва електронска јавна продаја, путем платформе "е-Аукција" требало би да се одржи 18. септембра од 9 до 13 сати и односи се на продају дрвене "бокс" палете, процењене вредности од 1.440.000 динара.
kompjuter, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Већ од понедељка 21. сепртембра у понуди ће се наћи низ покретних ствари ради наплате дугова у извршном поступку, а ту су шиваћа машина, процењена на 60.000 динара, музичка линија процењена на 18.000 динара, телевизори, столица за масажу, веш машина, вентилатор и друге ствари.

Продаја првих непокретности кренуће 25. септембра е-аукцијом пословне зграде у селу, површине 3 ара и 38 квадратних метара, на катастарској општини Петровац.

Почетна цена ове зграде је 3.185.294 динара, а процењена је на 4.550.420 динара. Лицитациони корак износиће 159.264 динара, наводи се на сајту е-аукција.

Потом ће крајем месеца уследити и продаје других непокретности попут стамбених зграда, пољопривредних земљишта, хладњаче, станова...

Од 15. августа, када је почела са радом платформа "е-Аукција", на платформи је објављено више дестина понуда за јавну продају у извршном поступку.

На сајту е-аукције објављени су детаљи и свих других покретних и непокретних ствари које су понуђене на продају у извршном поступку.

Почетне цене пољопривредних земљиштима варирају од милион до више од 30 милиона динара.

Платформи „е-Аукција“, заинтересовани могу да приступе на адреси eaukcija.sud.rs.

Она је уведена изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, а од 1. септембра она је, како је раније најављено, једини начин јавне продаје у извршном поступку.

Право да учествују у електронском надметању имају сва заинтересована правна и физичка лица уз квалификовани електронски потпис који је издат од стране овлашћеног сертификованог тела у складу са прописима.

Сви понудиоци су анонимни, па тако ни они, ни јавни извршитељи неће знати ко се крије иза идентификационог броја, који им систем додељује уколико се одлуче да учествују у јавном надметању.

Годишња накнада за коришћење апликације (чланарина) износи 2.000 динара и за тај износ заинтересовани могу годину дана да учествују на свим електронским јавним надметањима.

Министарство правде је раније указало да је за оне, који нису регистровани корисници, систем доступан са свим релевантим подацима - ради потпуне транспарентности.

Циљ аутоматизације поступка јавног надметања је јачање правне сигурности кроз транспарентнији поступак, постизање ефикасности, као и елиминисање свих до сада уочених проблема у јавним продајама у смислу спречавања злоупотреба.

То за крајњи резултат треба да има јачање поверења опште јавности у јавне извршитеље као носиоце јавних овлашћења, напомиње Министарство правде.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести