Квалитетне јабуке из Србије крећу пут Индије

– Први контингент од осам контејнера јабука сутра ће бродом кренути ка лукама у Индији и тамошњим потрошачима – изјавио је  министар пољопривреде Бранислав Недимовић, рекавши да је за српске воћаре и те како важно да се отварају нова тржишта. – Биће то пробна испорука да би индијски купци пробали овдашње јабуке и уверили се у квалитет тог воћа произведеног у воћњацима у Србији.
jabuke, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, ilustracija

Међу великим српским произвођачима јабука влада велико интересовање за пласман производа из њихових јабучњака у ту земљу и не крију задовољство што ће јабуке из Србије моћи да пласирају чак у Индији, која је, после Кине, најмногољуднија земља на свету, јер је реч о огромном тржишту.

Дуго година су се представници двеју земаља договарали о тој спољнотрговинској размени, а пре два месеца могућност да ће се јабуке из Србије наћи на тржишту Индије најавили су из Асоцијације „Сербиа доес апплес”. Они су тада најавили да су међудржавни споразуми усаглашени, и најавили почетак извоза јабука за октобар.

144.000 тона јабука пласирано на тржиште Русије

– У Индији се траже црвене јабуке – ајдаред, црвени делишес, гала... што имамо у нашим воћњацима – казао је Андреја Станаревић из „Полино аграра”, и нагласио да воћари с нестрпљењем чекају како ће проћи та прва испорука јабука због дугог пута, који траје 30 дана. Истовремено, тај период показаће како се одвија посао с извозницима и, наравно, како ће индијско тржиште оценити квалитет наших јабука.

70 евроценти килограм јабука на велико без трошкова транспорта

По речима председника Асоцијације „Сербиа доес апплес” Гојка Загорца, у првом контингенту ка Индији биће само обојени клонови сорте гала.

– Килограм јабука на велико, без трошкова транспорта, кошта 70 евроценти, што је добра извозна цена – казао је Загорац.


Очекује се извоз више од 160.000 тона

Иако ће ове године род јабука бити мањи него лане, извоз тог воћа премашиће досадашњи. Наиме, како је недавно рекао професор др Зоран Кесеровић с Пољопривредног факултета у Новом Саду, очекује се да ће у овој сезони бити остварен рекорд у историји извоза јабука. По његовим речима, на инотржиште ће Србија успети да пласира јабуке за више од 120 милиона долара, односно страним купцима биће продато преко 160.000 тона јабука.

– Наша земља ове године неће имати пола милиона тона јабука као прошле, јер ће принос бити 10.000 до 20.000 тона мањи, али ће зато род бити бољи, а у складу с тим, и цена ће бити виша него лане – рекао је проф. др Кесеровић. – Имаћемо јабука пет до седам одсто мање у односу на лањску економску годину, а то значи да ће тог воћа бити између 480.000 и 490.000 тона, а килограм јабуке биће скупљи 15 до 20 одсто него лане.


Он је посебно нагласио да извоз јабука у Индију отвара врата ка још једном великом тржишту јер смо до сада то воће извозили само на руско тржиште. Наиме, наш највећи спољнотрговински купац, без премца била је Русија, где је од августа 2019. до јуна 2020. године продато 144.000 тона јабука. По обиму извоза тог воћа следи Блиски исток, где је пласирано 7.500 тона, а потом тржишта Велике Британије, где је извезено 4.500 тона, Италије с 1.000 тона... Јабуке из Србије прошле сезоне пласиране су у чак 39 земаља.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести