Лагард: Долазни подаци наговештавају снажан опоравак

ФРАНКФУРТ: Председница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард наговестила је снажан економски опоравак еврозоне у трећем кварталу, и најавила да ће банка помоно пратити утицај апресијације евра на средњорочне изгледе кретања инфлације.
lagard
Фото: Tanjug/AP

Подаци које смо добили од нашег последњег састанка о монетарној политици у јулу, указују на снажан опоравак активности углавном у складу с нашим ранијим очекивањима, рекла је Лагард на конференцији за новинаре након седнице ЕЦБ.

У том контексту, ЕЦБ је благо побољшала процену раста за 2020. годину, и сада очекује пад бруто домаћег производа за 8,0 посто у односу на јунску прогнозу о паду од 8,7 процената. За 2021. пројектује раст БДП-а од 5,0 посто, и за годину касније од 3,2 процента, преноси Си-Ен-Би-Си.

Лагард је навела да се домаћа тражња у еврозони знатно опоравила са минималних нивоа забележених у претходним месецима, али је упозорила да „повећана неизвесност по питању економских изгледа и даље врши притисак на приватну потрошњу и пословне инвестиције“.

Према њеним речима, опоравак још увек окружују значајне неизвесности, које се у великој мери односе на будући развој пандемије и успешност у спровођењу мера зањен о стављање под контролу.

Шефица ЕЦБ је такође навела да инфлацију у еврозони „гуше” ниске цене енергије и слаби притисци на повећање цена у условима ублажене тражње и значајног застоја на тржишту рада.

Лагард је нагласила да је ЕЦБ данас такође разматрала актулену апресијацију евра и поручила да ће "пажљиво пратити" кретање курса у будућности.

Евро је током њеног обраћања на конференцији за новинаре достигао једнонедељни максимум од 1,1902 долара.

Управни савет је разговарао о апрецијацији евра, али као што знате ми не циљамо курс, рекла је Лагард, додајући да је мандат ЕЦБ да осигура стабилност цена, али да би велике промене курса могле да утичу на инфлацију.

Јасно је да у случају да апресијација евра врши негативан притисак на цене, морамо пажљиво да пратимо ту ситуацију, а о томе је опширно расправљано у Управном савету, рекла је она, и напоменула да ризик од потпуне дефлације није укључен у постојеће прогнозе ЕЦБ.

Лагард је поручила да ће ЕЦБ вероватно у потпуности искористити подстицајна средства из тзв. Пандемијског пакета хитних куповина (ПЕПП), тежак 1,35 билиона долара, како би обезбедила довољну ликвидност и помогла региону да се извуче из рецесије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести