Љајић: Ова туристичка сезона је изгубљена

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да ће штета у туризму због корона вируса, без икакве сумње, бити велика и да ове године можемо само да сањамо туристичку сезону каква је била прошле године.
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Љајић је за ТВ Пинк оценио да је ова туристичка сезона изгубљена, евентуално би, каже, штета могла да се смањи уколико би се криза завршила до јуна.

Према његовим речима, по свим законима новац који су грађани уплатили за летовање мора бити враћен, а процена је да је око 100.000 њих већ то учинило.

С друге стране, како каже, биће проблема за аранжмане који су уплаћени за мај, будући да су агенције већ уплатиле новац хотелијерима, превозницима...

"То су стварни трошкови", рекао је Љајић и додао да се сада тражи решење са агенцијама и путницима.

Покушавамо да нађемо неки договор, ако агенције могу да обештете путнике, а један од начина је и да се у року од годину дана грађанима обезбеди аранжман на истој или некој другој дестинацији.

Треба заштитити интересе и грађане и агенције, јер није циљ да оне банкротирају, па да, како каже, мора да се почије од нуле.

"У свему овоме мора да се нађе неки компромис и баланс. Молим за разумевање, због свих грешака које ће наступити и које ћемо правити несвесно. Трудићемо се да сваком изађемо у сусрет. Морамо да сачувамо здравље, али и економију", рекао је Љајић.

Љајић: Истину тешко продати, а лаж сви купују

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је данас поводом ширења лажних вести да нема роба на рафовима и горива на пумпама да је, како примећује, овде "истину теско продати, а да лаж сви купују".

Љајић објашњава да цео свет троши мање нафте, да је у Кини потрошња пала за 13 процената као и да због смањења саобраћаја на улицама, има вишка нафте и горива на пумпама.

"Логично је да ће бити вишка горива... и онда неко пусти лажну вест и направи колапс...", каже Љајић и исиче да лажне информације наносе штету свим грађанима у земљи.

Љајић каже да свако може да види да су продавнице добро снабдевене и да ако у неком тренутку појединог производа нема на полицама, то не значи да се не производи, него да је само потребно да се донесе из магацина.

"Гарантујем да смо боље снабдевени, и да смо боље дочекали ситуацију него било која друга земља у региону" напоменуо је министар.

Актуелна криза је, каже Љајић, показала колико је значајно за земљу када држава има домаћу проиводњу.

"То је велика срећа за нас, зато ћемо лакше пребродити ову кризу" рекао је Љајић.

Живот, каже, мора да функционисе, а како је навео, у актуелној ситуацији је тешко наћи баланс између очувања здравља људи и тога да се умање економске последице по економију.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести