Љајић: Споразум о ромингу, велика корист за грађане

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да ће највећу корист од потписивања регионалног Споразума о ромингу имати грађани јер је предвиђено значајно снижавање цена роминг услуга.
rasim ljajic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

“Овим споразумом дефинисане су максималне цене позива, смс порука и преноса података, односно интернета, а за оне који имају постпејд пакете цене ће бити значајно ниже”, рекао је Љајић за Танјуг.

Максималне цене говорног позива по минуту биће од 0, 05 евра до 0, 19 евра, смс поруке од 0,02, до 0, 05 евра, а за пренос података по мегабајту цене ће се кретати од 0, 025 до 0, 18 евра. “Све у свему то је значајно снижавање цена роминг услуга и односи се на прелазни период, практично од сада до 1. јула 2021. године када ћемо имати потпуно укидање роминга у региону”, рекао је Љајић. 

Нови роминг споразум који ће обухватити шест економија Западног Балкана представља велики искорак у односу на постојећи регионални споразум, речено је данас на Дигиталмом самиту у Београду у оквиру кога је и потписан споразум.Они који имају неограничене пакете ће осетити највеће снижење јер ће они све време током боравка у иностранству плаћати минималне износе, али ће цене бити ниже од тренутних и за припејд кориснике.

Говорећи и о потписаном споразуму са представницима Владе Црне Горе о узајамном признавању квалификованих услуга он је рекао да захаљујући њему печат иде у историју и да ће корист осетити како грађани тако и привреда.“Сада из Канцеларије у Подгорици можете да потписујете уговоре са партнерима у Србији,ако смо и ми и они увели електронско пословање, а до сада то није било могуће ”, рекао је министар.

Ово је, каже Љајић, први споразум ове врсте са неком од земаља у региону, и њиме ће се начинити велике уштеде привреди.“Ми смо њима први спољнотрговински партнер а они за нас шесто извозно тржиште, на које извозимо 700 милиона евра робе. Корист ће имати и грађани и привреда, са значајним појефтињењем оперативних трошкова пословања”, рекао је министар.

Споразуми су потписани у оквиру Дигиталног самита Западног Балкана.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести