Љајић: Тешко време за туристичке агенције у Србији

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да је туристичка привреда користила погодности попут исплате три минималца, у оквиру мера које је усвојила Влада Србије због епидемије корона вируса, као и да ће сада користити меру исплате 60 одсто минималца у наредна два месеца.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić  na RTS-u Foto: RTS
Фото: РТС

"Ми смо изашли у сусрет са уредбом о заменском путовању, јер да она није била донета, агенције би биле буквално пред банкротом", рекао је Љајић.

Он је за ТВ Прва објаснио да агенције исплаћују својим страним партнерима аранжмане које су овде склопиле са нашим грађанима и да су морали да им врате новац.

"Тај новац не би могле да плате да није било уредбе о заменском путовању и могли су само да ставе кључ у браву", сматра Љајић.

Он је навео да до сада постоји чак осам агенција које су тражиле да се бришу из регистра, односно да се брише њихова лиценца, али је додао да то није коначан број.

Љајић је истакао да је ово тешко време за туристичке агенције и да њихов опоравак зависи од укупног опоравка економије.

Он је поновио да право на заменско путовање имају сви они коју су уплатили аранжман до 15. марта и указао да ти појединци имају право да у наредних годину и по дана, у договору са агенцијом, одаберу исту или другу дестинацију.

Ако одустану од путовања, агенција је дужна да им врати новац до 14. јануара 2022. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести