Лапчић: Збуњујући тренд истовременог раста задужења и штедње у Србији

Економиста и уредник портала "све о новцу" Весна Лапчић изјавила је да у Србији постоји збуњујући тренд истовременог раста с једне стране потрошачких кредита и одложеног плаћања, а са друге стране, динарске и девизне штедње.
dinari budzet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Имамо удео готовинских кредита који је већи него стамбених и кредита за адаптацију, што је мене помало изненадило, а с друге стране, расту нам штедња, како у динарима тако и у еврима и то нарочито током претходне две године пандемије", рекла је Лапчић за Танјуг.

Проценила је да је на тај раст штедње можда утицало то што смо претходне две године били затворени, што продавнице нису радиле редовно и нисмо могли да путујемо, па смо имали прилике да мало више поведемо рачуна о потрошњи.

Лапчић је приметила да се то све дешава у време када смо изложени "потрошачком терору", који је огледа у креирању потреба које и нису неке потребе, односно да купујемо више од онога што нам треба.

"На жалост у Србији је још увек доста становништва које зарађује просечну и испод просечне плате и њима највећи део потрошачке корпе чине храна и основне животне намирнице. Али они који имају зараду већу од просечне и то знатно већу, сигурно подлежу овим новим трендовима који нас стално терају да смо у неким акцијама, куповинама, путовањима за викенд, да се осећамо лоше уколико негде нисмо отишли или смо остали за празнике са својом породицом", рекла је Лапчић.

Она је оценила да летовање на кредит и чекове није рационално понашање, али да свако треба да процени шта може себи да приушти.

"Ми имамо 6,5 милиона чекова у оптицају прошне године. Мало се тај број смањује, али бих рекал да се смањује на рачун употребе кредитних картица. Имамо око милион људи који их користе, што нам довољно говори о томе да користимо одложена плаћања", изјавила је Лапчевићева.

Лапчић каже да би свакако требало водити рачуна и о томе да нешто новца треба уштедети.

"Увек треба имати неку ''сламарицу'', за не дај боже што се каже, али нисам ни за то да се потпуно лишимо задовоиљства. Уколико можемо да нешто приуштимо себи и својој деци, макар то једно путовање годишње, а да штедимо на другим стварима. Рецимо да се више возимо аутобусом да не трошимо гориво, да не морамо да купујемо сезонски гардеробу и издвојимо за оно што нам омогућава да преживимо психолошки целу годину, а то јесу одмори", оценила је Лапчић.

Она је мишљења да се становници Србије одлично сналазе у кризним ситуацијама и да бисмо могли да будемо учитељи неким људима на Западу.

"Посебно сада чујем да су у великој паници због инфлације, а ми смо навикли, јер знам како сам ја живела, како су живели моји родитељи. Намамо магични штапић али некад ми се чини као да га имамо и када видим шта су све они постигли са својим радничким платама, верујем да нас је време у коме живимно јако дуго просечно или испод просека научило да преживљавамо", истакла је Лапчић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести