Лекари, стоматолози, инжењери брже до посла и у региону

БЕОГРАД: Лекари, стоматолози, грађевински инжењери и архитекте ускоро ће моћи лакше да се запошљававају и несметано раде у свим земљама Западног Балкана.
lekari
Фото: Tanjug

Предуслов за то је потписивање узајамног споразума шест економија о признању стручних квалификација. 
Преговори су у току, а генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић, као и Бојан Тубић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, очекују да ће споразум бити потписан у јулу наредне године, у Пољској, на Самиту Берлинског процеса.

Споразумом ће бити утврђена заједничка правила за признавање стручних квалификација за четири професије - лекари, стоматолози, грађевински инжењери, архитекте, а њима ће на тај начин бити отворена врата да могу да се запосле и несметано раде у свим земљама Западног Балкана.
"Наш заједнички став је да се прво договоримо око ове четири професије, а затим наставимо и око других професија", каже Свилановић за Танјуг и додаје да су преговори о међусобном признавању квалификација економија Западног Балкана, али и Србије и ЕУ формално почели пре неколико дана у Бриселу, односно у понедељак, 8. октобра.

Како би дефинисали све техничке детаље о признавању стручних квалификација експертски тимови земаља Западног Балкана окупљаће се једном месечно јер, како каже Свилановић, то нису само дипломатски преговори, већ експерти морају да се договоре како и под којим условима ће признавати те квалификације.

"Циљ признавања стручних квалификација је да се омогући већа мобилност лекарима, стоматолозима, архитектама и грађевинским инжењерима у региону и да се на тај начцин талентовани људи задрже у региону и помогну регионалним економијама", каже Свилановић.
Како је објаснио Тубић за Танјуг, предвиђено је да преговарачки тимови, који ће се састојати од представника ресорних министарстава и одговарајућих комора, у наредних неколико месеци постигну споразум о томе како ће се на најлакши могући начин, на пример у Сарајеву, Подгорици, Тирани... признавати квалификације које су стечене у Београду и обрнуто. 

"Задатак преговарачких тимова јесте да се на основу нацрта споразума, који је већ прослеђен делегацијама, испреговара и коначан текст споразума који би био усвојен у јулу 2019. године и потврђен и ратификован од страна економија које учествују у преговорима", казао је Тубић.
Истакао је да ће то бити од изузетног значаја за цео регион и додао да би се на тај начин олакшала мобилност поменутих категорија и био би олакшан приступ тржиштима у свакој од појединачних економија које учествују у преговорима.

Тубић је додао и да је тај процес веома значајан у настојањима Србије да се придружи ЕУ и казао да је део шире политике Србије, у смислу европских интеграција, иако се одвија под окриљем ЦЕФТЕ и Савета за регионалну сарадњу. 
Казао је да је у Србији у току процес усвајања закона о регулисаним професијама и условима за њихово обављање, те да се тај закон очекује за неколико месеци, а да представља транспоновање директиве ЕУ из 2005. о професионалним квалификацијама, што је један део активности које се спроводе у циљу придруживања ЕУ.

"С обзиром да још нисмо чланица ЕУ, на нас се не примењује директива из 2005. године, али ми због тога усвајамо овај закон, да када уђемо у ЕУ имамо спремну легислативу за то и то је један од услова који нам се поставља у преговорима са ЕУ", казао је Тубић.
Навео је да се у међувремену управо преговори о узајамном признавању стручних квалификација Западног Балкана спроводе у циљу тога да се припреми терен региону да се професионалне квалификације стечене у ове четири области лакше признају.

"На тај начин, када уђемо у ЕУ имаћемо лакшу ситуацију, односно наше професионалне квалификације биће усклађене са европским", казао је Тубић и навео да су за сада предвиђене ове четири професије, пре свега зато што су три од њих регулисане на нивоу ЕУ. 
"У овом тренутку је то сасвим довољно за почетак да видимо како теку преговори. Уколико будемо успешни, не сумњам да ћемо се, у неким наредним преговорима, осврнути и на неке друге професије или ако приступање ЕУ у том тренутку буде ближе - сачекаћемо, па ћемо уласком у ЕУ примењивати директиву и закон о регулисању професија", навео је Тубић.   

Међусобно признавање стручних квалификација део је Вишегодишњег акционог плана за формирање регионалне економске зоне којег су премијери из региона усвојили прошле године у Трсту.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести