Лекари, ветеринари и ИТ струка сад ће знати шта плаћају

Паушални порески обвезници из пете групе добили су коначно оно што су тражили.
zubar, ilustracija
Фото: Илустрација

После готово три године чекања, Влада Србије је усвојила измене Уредбе о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање обвезника пореза на приходе од самосталне делатности. То значи да ће, осим старих обвезника који су почели да добијају решња од марта ове године, и они који су почели пословање у претходне три годне а из пете групе обвезника су, добити решења. Ту спадају лекари, ветеринари, адвокати, ИТ стручњаци, инжењери који имају лични бизнис. До сада није било критеријума на основу којих би се њима издала решења. 

У Србији послује 55.000 паушалних обвезника, а више од трећине их је у Војводини. Они који су свој бизнис започели пре три године решења нису добијали, али су испуњавали обавезе на основу последњег решења које су добили. Проблем је био с бизнисменима који су тек кренули у пословање тих година а из поменутих су бранши – они нису имали на основу  којег решења да плаћају пореске обавезе... Тако су силом прилика били ослобођени пореза. Међутм, због тога нису могли да приложе потврду о плаћеном порезу, а без тог папира  се код нас не може оверити здравствена књижица нити добити кредит. Тако су почетници истовремено били ослобођени пореза, али и кажњени.

У Србији послује 55.000 паушалних обвезника, а више од трећине их је у Војводини

Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку каже да измене уредбе треба посматрати у ширем контексту.

– Занимљиво је како уредба регулише повећање пореских обавеза – наводи он. – Њихова задужења неће моћи да се повећавају изнад десет одсто. Сличне одредбе имају и земље Европске уније, међутим, тамо је лимит другачије одређен, односно тамо је повећање максимирано на један одсто плус годишња инфлација.


Критеријуми

На то колики ће паушал порзеници разрезати поменутим обвезницима утиче низ фактора. Битно је да ли је радња у главној или споредној улици, затим величина локала, као и дужина пословања. Битно је и какав статус на тржишту има поменута делатност – у обзир се узимају и паушали које имају сличне делатности.


То значи да би се и код нас, по европским критеријумима, тих десет одсто могло преполовити.

Паушално опрезивање је код мањих бизниса омиљено. Нема плаћања ПДВ-а, администрирање је знатно смањено. Обвезници су обавезни да воде само књигу о оствареном промету.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести