Леони почео да гради фабрику у Краљеву

КРАЉЕВО: Компанија Леони започела је у Краљеву, у присуству председника Србије Александра Вучића, изградњу четврте фабрике каблова у нашој земљи, која ће запослити 5.000 радника. 
leoni/Tanjug
Фото: Tanjug

То ће бити прва нова фабрика у Краљеву после 30 година и највећа фабрика Леонија у Србији, а у њој ће се производити кабловски сетови за једног од светских премиум произвођача аутомобила Мерцедес бенц.

Леони ће у изградњу и опремање фабрике у Краљеву уложити 60 милиона евра и отвориће 5.000 нових радних места до 2023. године. 

Обележавању почетка радова су присиствовали и генерални директор компаније  Леони Србија Клеменс Сакс, члан Борда директора Леони групе Мартин Штутем, амбасадор Немачке Томас Шиб и градоначелник Краљева Предраг Терзић.


Вучић: Производња за Мерцедес знак сигурности за Србију 

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је производња за Мерцедес, а Леони ће производити за њих, знак сигурности за Србију. 

Вучић је, у разговору с делегацијом Мерцедес Бенца, која је допутовала у Краљево поводом изградње четврте фабрике каблова Леони у нашој земљи, рекао да свака кућа зна за Мерцедес, који је за нас велики бренд. 

Он је изразио задовољство што ће се у новој фабрици правити каблови за овај аутомобилски бренд.

Велика је ствар за нашу земљу што ћемо производити каблове за тако познати светски бренд, рекао је Вучић.


Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Фабрика на Ратарском имању имаће укупно 60.000 метара квадратних, од чега ће производни део заузимати 45.000 квадрата. Цео објекат ће бити завршен у првом кварталу 2020. године.

Изградња прве фазе фабрике са око 6. 500 метара квадратних биће завршена до краја године и биће запослено 150 људи, а до краја јануара 2019. у фабрици ће почети тест производња. 

Та компанија је глобални произвођач решења за пренос енергије и података у аутомобилској и другим индустријама.
Леони у Србији већ има три фабрике, у Прокупљу, Малошишту код Дољевца и Нишу, где је запослено око 6.000 радника, и тренутно је један од 15 највећих извозника у Србији. 

Леони је присутан у Србији од 2009. године, када је отворио своју прву фабрику, у Прокупљу.

Такође, 2014. године отворена је фабрика у Малошишту, а 2017.године фабрика у Нишу. Све фабрике производе кабловске сетове за светске произвођаче премиум аутомобила, попут BMW-a и Мерцедеса. 

Леони ће с том фабриком запољшавати више од 10.000 људи у нашој земљи и тако постати највећи послодавац у индустријском сектору у Србији. 

Србија постаје све важнија у стратегији развоја Леони дивизије кабловских система у региону. Са завршетком изградње фабрике у Краљеву, Србија ће бити једина европска земља у оквиру Дивизије кабловских система у којој се налазе четири производне јединице. 

Компанија је одлучила да инвестира и развија своје пословне активности због досадашњих добрих пословних резултата, доступности радне снаге, изузетне радне културе и нивоа стручности људи у Србији, али и флексибилности и отворености државе Србије. 

Леони је од почетка рада у Србији 2009. године инвестирао око 90 милиона евра у објекте и опрему.

За протеклих 10 година, Leoni Wiring Systems Southeast д.о.о уплатио је у буџет Републике Србије више од 52 милиона евра за порезе и доприносе на зараде запослених.  

Производни ланац компаније Леони обухвата жице, оптичка влакна, стандардизоване каблове, специјалне каблове и кабловске системе као и интелигентне производе и паметне услуге. 

Група запошљава више од 88.000 људи у 31 земљи света и у 2017. години, остварила је консолидован приход од продаје од 4,9 милијарди евра.

Леони жели да повећа инвестиције у Србији

Компанија Леони, која у Србији има три фабрике и гради четврту, жели да повећа улагања, изјавио је данас члан Борда директора Леони групе и директор Леони дивизије кабловских система Мартин Штутем. 

"Имамо велику инвестицију, велика фабрика се полако гради и овде ће бити прављени висококвалитетни производи", рекао је Штутем. 

Навео је да ће 5.000 српских радника радити бити запослено у новој фабрици. 

Подсетио је да је компанија основана пре више од 100 година и да сада производи у више од 90 постројења широм света. 

Штутем је казао да се Леони транформише у складу са најновијим тредовима у аутомобилској индустрији, који подразумевају електрична возила и аутономна возила. 

Каже да је та компанија у Србији до сада инвестирала 90 милона евра у објекте и опрему у Србији и да су стекли велико поврење у нашу земљу. 

Он је захвалио српским властима на великој подршци и нагласио да су до сада уложили и више од 50 милиона евра на име пореза и доприноса за раднике, за промет домаћим добављачима 28 милиона евра и више од 400.000 евра да је уложено у обуку запослених. 

Генерални директор компаније Леони Србија Клеменс Сакс је рекао да су тој компанији веома срећни због градње још једне фабрике у Србији, као и тиме што постоји велико интересовање за све њихове активности. 

Додао је да је требало да полажу са председником Вучићем камен темељац, али да нису могли да се временски ускладе тако да су данас званично започети радови, иако су они веће кренули пре неког времена. 

"Добро радимо на овом пројекту захваљујући некомпликованој бирократији. Брзина изградње је таква да смо већ испред нашег рока. Пре годину дана смо донели одлуку да повећамо присуство у Србији, четири локације су нам понуђене и одабрали смо Краљево, због тржишта рада и величине парцеле, али и новоог аутопут од Чачка до Београда", каже он. 

Сакс истиче да ће фабрика у Краљеву бити изграђена у четири фазе и да ће на крају имати 45.000 квадрата производног погона и још око 20.000 квадрата за канцеларије, мензу и друге просторије.

Такође, првих 6.500 квадрата ће бити завршено до краја године, додао је он. 

Нагласио је да ће читава фабрика бити завршена у првом кварталу 2020. године. Планирано је да ће до краја 2023. бити постепено запослено 5.000 радника. 

Сакс је радницима обећао најбоље услове рада. 

"Леони ће са великим растом у Србији бити највећи приватни послодавац. Желимо да будемо и најбољи послодавац, да наши људи добијају најбоље услове рада". 

Сакс је истакао да ће се у Краљеву производити квалитетни производи и да ће бити на време испоручивани каблови за Мерцедес на разним локацијама широм Европе. 

Захвалио је општини, влади и председнику Србије. 

Амбасадор Немачке Томас Шиб је поручио да Србија и Немачка треба још више да јачају билатералну саранђу и да економија игра важну улогу у међусобним односима две земље.

Шиб је рекао да му је велика част што је посетио градилиште Леонија у Краљеву и додао да је то његово прво путовање изван Београда. 

Каже да ће фабрика Леонија у Краљеву бити највећа у Србији и да имају добре резултате још од градње прве фабрике 2009. године у Прокупљу. 

"Развој Леонија у Србији је добар пример. У Србији послује 400 предузећа која имају 50.000 радних места, а уложила су две милијарде евра од 2000. године. Ниво пословања никада није био јачи", нагласио је амбасадор. 

Шиб је истакао да Немачка подржава економске реформе Србије и да би тај позитивни тренд могао још да се ојача, као и да ће Немачка пружити помоћ Србији по том питању, као и у даљим евроинтеграцијама. 

Додао је да треба даље побољшати пословно окружење, унапредити владавину права и слично.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић је захвалио председнику Вучићу истичући да је својом снагом допринео да се гради прва фабрика у Краљеву после неколико деценија. 

Терзић каже да је после 2000. град опустео и да су биле затворене фабрике, као и да је то био заборављен град, док је данас другачија ситуација. 

"Краљево опет има перспективу, биће запослено неколико хиљада радника. Ова инвеситција значи живот за све Краљевчане", нагласио је градоначелник.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести