ЛИБОР одлази у историју, централне банке да се припреме

ЛОНДОН: Британски финансијски регулатор (ФЦА) подсетио је да откуцава сат Лондонској међубанкарској каматној стопи крајем 2021, и позвао тржишта да убрзају пребацивање уговора, вредних 260 билиона долара широм света, на камате које састављају централне банке.
e
Фото: Pixabay.com

До укидања ЛИБОР-а долази након милијарди долара изречених казни зајмодавцима због покушаја намештања ове камате, која се својевремено сматрала главним светским репером за одређивање цена широког спектра државних хартија од вредности, цене кредитирања компанија до цене задуживања кредитним картицама, преноси Ројтерс.

ФЦА је објавио да ће 31. децембра ове године престати обрачунавање и објава вредности ЛИБОР-а за уговоре у британској фунти, евру, швајцарско франку, јапанском јену и америчкоми долару, па од јануара 2022. банке више неће бити у обавези да шаљу податке за израчун ове камате.

Ипак, две доларске верзије ЛИБОР-а ће наставити да важе до средине 2023. године, како су раније најавиле америчке Федералне резерве.

„Данашња објава означава последње поглавље у процесу који је започет 2017. године, како би се укинуло ослањање на неодрживе ЛИБОР стопе и успоставили чвршћи темељи за финансијски систем“, навео је гувернер Банке Енглеске Ендрју Бејли у саопштењу.

Додо је да, имајући у виду ограничен временски рок, свим тржишним актерима препоручује да одмах предузму активности и заврше своју транзицију до краја 2021.

Уместо ЛИБОР-а, регулатори препоручују да се као основ за израчунавање камате за међубанкарске позајмице користи стопа на преконоћне депозите.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести