Локална јавна предузећа камен око врата државе

Градови и локалне самоуправе у Србији велики су дужници – дугују око милијарду евра.
lokal, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Уз то, касне с плаћањем доспелих обавеза од 300 милиона евра, што је четири одсто бруто домаћег производа, упозорили су недавно из Фискалног савета Србије, указујући на то да Влада Србије мора предузети хитне мере да дугови градова и општина не би потопиле државне финансије.

У анализи пословања локалних јавних предузећа, која су највећи камен око врата општина и градова, ФСС је пописао 500 локалних јавних предузећа, у којима ради 64.000 радника, истичући да је чак 10.000 запослених прекобројно. Од укупног броја локалних јавних предузећа у Србији само 30 послује позитивно, а остала сваке године бележе губитке. На основу рачунице ФСС-а, сваке године 200 милиона евра градови дају за своја градска јавна предузећа, а у 20 мањих општина петина буџета одлази на покривање дугова комуналних предузећа. 


Уштеде могуће

Из Фискалног савета Министарству финансија указују на то да је у локалним самоуправама могуће направити осетну уштеду, која би достигла око половине уштеде остварене умањењем плата у јавном сектору десет одсто. Министарству привреде се указује на то која локална јавна предузећа најлошије послују и тиме осетно успоравају привредни раст државе.


Најмање деценију локална јавна предузећа системски послују лоше и практично нема појединачне делатности – од водовода, чистоће, топлане, превоза, која послује успешно, констатује ФСС. У њима се, углавном, не инвестира ни до висине амортизације, а у последњих неколико година инвестиције додатно опадају. Уз то, дугују и за плаћање својих обавеза и на тај начин шире неликвидност ка привреди. По проценама ФСС-а, доцња локалних јавних предузећа износи најмање 150 милиона евра.

Чланови ФСС-а процењују да би се трошак локалних јавних предузећа у средњем року могао смањити за најмање две трећине, односно око 150 милиона динара. Међутим, наглашавају и да је мало вероватно да ће локална јавна предузећа, и уз реформе које се најављују у средњем року, моћи да послују у потпуности без субвенција градова и општина. Наиме, да би се субвенције смањиле у средњем року, потребно је да се фокусира на решавање проблема који су их довели у тако тешку ситуацију, а која се огледа не само у великим субвенцијама већ и у губицима, ниским инвестицијама и доцњама. Ти проблеми врло су, констатује ФСС, слични проблемима републичких јавних предузећа – вишак запослених, лоша наплата услуга, нетржишне цене, технички губици...

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести