Лондон губи 800 милијарди евра сеобом банака у Франкфурт

ЊУЈОРК: Процењује се да ће Лондон до марта следеће године изгубити до 800 милијарди евра (око 909 милијарди долара) актива, пошто банке преносе своје пословне операције у друге центре пре него што се догоди Брегзит.
bregzit, pixab
Фото: pixabay.com

Лобистичка група "Франкфурт на Мајни Финансије" (ФМФ) објавила је ову цифру прошле недеље, коју је израчунала на основу потврде да је 30 финансијских институција поднело захтев Европској централној банци за пресељење свог седишта у Франкфурт, извештава америчка тв мрежа ЦНБЦ. 

ФМФ тврди да ће та бројка бити већа до марта и да ће наставити да расте након Брегзита.

Више од 800 милијарди евра које ће "отићи" из Лондона односе се на билансне активе као што су готовина, инвентар и авансно плаћање трошкова.

Директор ФМФ-а Хубертус Ват навео је у имејлу за ЦНБЦ да неизвесност присиљава банке да преселе селектоване пословне секторе или своје целе компаније из Уједињеног Краљевства. 

"Док год неизвесност траје, већина институција ће вероватно се определити за неко минимално решење. У сваком случају, јасно је да ће уследити други круг значајних последица", оценио је он.

Неколико великих банака је најавило да ће преместити и запослене из Лондона пре почетка Брегзита, а у ФМФ-у процењују да ће у Франкфурт бити пребачено до 10.000 радних места и да ће се ће тај процес наставити до 2024. године.

С друге стране, групе које представљају Лондон и њен финансијски сектор кажу за CNBC да се финансијска индустрија припрема за најгори сценарио, и да ефетак корпоративних пресељења тек треба да се утврди. 

Кетрин МекГинис, председница корпорације Лондонски Сити, каже да није уочила страховања од тога да ће се знатајан губитак радних места материјализовати.

"Међутим, компаније пажљиво прате како напредују преговори између две стране. То ће играти важну улогу при одлучивању које ће одредити да ли ћемо забележити веће пресељење радних места на континент после Брегзита", навела је она.

"Лондонски глобални финансијски центар не може се тек тако прекопирати било где на континенту. Сада је у интересу свих да се иде у правцу будућег споразума који покрива финансијске и професионалне сервисе- неуспех у томе би несумњиво наштетио економијама и Европске уније и Уједињеног Краљевства, ограничавајући раст и ризикујући радна места", закључила је Мек Гинис.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести