Лучић: Телеком ће до 2023. вредети више од четири милијарде евра

БЕОГРАД: Владимир Лучић, координатор за интернет и мултимедију "Телеком Србија групе", изјавио је данас да ће та компанија до 2023. године вредети више од четири милијарде евра.
Telekom Srbija  Foto: Telekom Srbija
Фото: Телеком Србија Фото: Телеком Србија

Лучић је у интервјуу Блицу нагласио да је у првом кварталу ове године настављен тренд раста из 2019, када је остварен рекордан приход у историји компаније од 133 милијарде динара, што је у односу на 2018. увећање за седам одсто.

Према његовим речима, у прошлој години остварен је и раст профита пре амортизације, камата и пореза на добит (ЕБИТДА) од чак 24 одсто и прелази 48 милијарди динара.

Лучић је рекао да "Телеком" има 10,4 милиона корисника, од којих је 2,4 милиона интернет и ТВ корисника, што је у односу на 2018. годину више за 664.000.

Истакао је да ће раст прихода ове године бити и већи него у 2019. и најавио да ће компанија током ове године спојити кабловске оператере с Телекомом и што ће допринети бољој оптимизацији трошкова и већој ефикасности.

"Раст прихода донеће и снажно повећање нето добити, за коју предвиђамо да ће већ 2021. бити преко 200 милиона евра", каже Лучић.

Он је негирао тврдње да задуживање приликом куповине кабловаца угрожава профитабилност компаније.

"Ми јесмо аквизиције кабловаца остварили из кредита и то не кријемо. Није први пут да имамо снажне инвестиционе циклусе. Сетите се 2007. године, када смо инвестирали 700 милиона евра како бисмо се проширили на тржишта Босне и Херцеговине и Црне Горе. Сада смо се задужили због инвестиција за које смо сигурни да нашу компанију доводе на место број један у региону. Зато тврдим да су те аквизиције имале вишеструку корист, а не штету, јер смо купили део тржишта, и то тржишта које је припадало нашој конкуренцији, и разбили картеле кабловаца, али и добили знатан број корисника и смањили конкуренцију", наводи Лучић.

Он је додао да је задуженост и даље мања од три пута ЕБИТДА, чиме се Телеком налази у индустријском телекомуникационом просеку, шо је, каже, чињеница која је лако проверљива.

"Да бисте лакше разумели о чему причам, рећи ћу вам да нас кредитирају највеће европске банке, и то без икаквих гаранција, што није случај са неким регионалним телекомуникационим играчима, који су морали да ставе у залог своје фирме за дуг. То код Телекома није случај јер је он финансијски гигант, који приходује 133 милијарде динара, што је више од 1,1 милијарде евра. За разлику од других оператера, имамо и 20 одсто сопствених акција купљених 2012. годин", рекао је Лучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести