Лука Дунав успоставила интермодални терминал

ПАНЧЕВО: Предузеће "Лука Дунав" формирало је терминал за вишенаменски транспорт (водни, железнички, друмски) како би на истој локацији контејнери са робом могли да се пребацују на једном местум али на сва три начина превоза, железницом, бродовима и камионима.
Pancevo Foto: dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Терминал у Луци, на коме се развија контејнерски транспорт, има 10.000 квадратних метара простора, а недавно су контејнери путовање даље наставили камионима, рекла је за Танјуг комерцијална директорка Луке Сања Ђуришић.

Успостављени интермодални терминал у Луци Дунав требало би да повеже три вида транспорта и да омогући услуге претовара, пражења и пуњења контејнера, као и других логистичких услуга које пружа ова лука.

"Наша дугогодишња жеља је да вратимо контејнере на воду, а водени транспорт се и у време корона кризе показао као поуздан вид транспорта. Мислимо да је ово право време да реализујемо своје потенцијале и да велике светске компаније у послу транспорта робе контејнерима препознају Луку Дунав као поуздани логистички центар - хаб", рекла је Ђуришићева.

Додаје да после покретања овог дела посла већ постоје упити више компанија за ову врсту транспорта.

Жеља Луке Дунав је да први прави тромодални терминал настави да развија и у њега инвестира.

На локацији Луке Дунав у Панчеву је и јавно царинско складиште, затворени складишни простор, више шпедиција и агената као и царинска испостава.

Железнички транспортни чвор у Панчеву је један од најзначајнијих у Србији по транспорту робе.

Уз дунавски коридор на коме се налази Лука Дунав је на петнаестак километара од Београда и на међународном путу за Румунију.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести