Мађарски банкари шире пословање у Србији

НОВИ САД: Добри политички односи увек су утирали пут и таквој економској сарадњи. Србија и Мађарска нису изузетак.
otp sandor canji
Фото: Šandor Čanji (Youtube Printscreen)

Мађарска банкарска ОТП група присутна је у Србији већ више од десет година. У наредном периоду планирају да пословање прошире. Тржиште региона виде као једно од најперспективнијих у Европи. Присуство ОТП-а на нашем тржишту знатно ће се повећати јер су недавно купили Војвођанску банку. Прошле године остварили су профит од 900 милиона евра, а ове очекују целу милијарду. Први човек ОТП групе Шандор Чањи рекао је недавно, приликом посете српских новинара централи групе у Будимпешти, да су доброј сарадњи знатно допринели храбри потези председника Србије. По његовим речима, веома је корисно имати добре комшијске односе у региону. У свим земљама Централне и Источне Европе где банка има своје финансијске куће економски показатељи су позитивни. То је добро јер би јаче економско повезивање региона допринело и бољој позицији на међународном тржишту.

Његове речи и те како потврђују и економски показатељи. Србија ће, као и Мађарска, ове године забележити раст друштвеног бруто производа од око 4,5 одсто. Раст инвестиција се у Мађарској очекује на нивоу од 14 одсто, док ће код нас бити нешто скромнији – 12 процената. ОТП група спада у банке које бележе најбржи раст у Европи. Томе су допринели резултати пословања и пословна политика, али и куповина банака у региону, међу којима је и Војвођанска банка.


Нема стреса

На стрес-тесту финасијских система и институција, ОТП банкарска група се пласирала међу десет најбољих банака у Европи. Чањи каже да то није случајно.

Ми смо једна од ретких банака чије су акције достигле исту вредност какву су имале и пре кризе, наводи он.

Како каже, менаџменту банке пошло је за руком да прође кроз кризне године без помоћи у виду дотока капитала ни од државе, а ни од улагача.


Шта се у наредном периоду може очекивати од банкарског сектора? Експертски тим ОТП групе процењуе да ће и наредна година бити добра с макроекономског аспекта као што је била ова. Већ 2020. могла би донети веће основне стопе за кредите индексиране у еврима и до 1,5 одсто.

Председник Извршног одбора Војвођанске банке Предраг Михајловић каже да клијенти треба да схвате да се камате никада не крећу само у једном смеру. Наредна година ће бити добра.

Ми очекујемо да ћемо у свим банакма имати двоцифрен раст, каже он.

У годинама које долазе у ОТП групи намеравају да унапређују област дигиталних услуга за све клијенте. То ће допринети убразању трансакицја али и бољој конкурентности .

Што се тиче сарадње у региону, Чањи је рекао да би било добро да се економски простор Србије и Хрватске, као и целог региона, развијају заједно. Шансу ту види у већој сарадњи у аграру.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести