Мађарски банкари замењују француске и у Србији?

Спекулације од пре неколико месеци о томе да се група Сосијете женерал повлачи из региона централне и источне Европе показале су се као тачне.
д
Фото: Dnevnik.rs

Протеклог викенда француски банкари су с мађарском финансијском групом ОТП договорили преузумање банака из њиховог састава у Бугарској и Албанији. Прошле године ОТП банка је преузела Сплитску банку, која је пословала у саставу Сосијете групе у Хрватској. Остало је још да Сосијете женерал прода банке у Србији, Црној Гори, Макеоднији и Молдавији па да напусти регион јер није тајна да су и тамошње подружнице предмет продаје

У Бугарској су се мађарски банкари договрили с француским колегама преузимање 99,74 одсто Експрес банке. Трансакција ће ићи преко тамошње ДСК банке која је већ у власништву ОТП-а. У Алабанији је преузето 88,89 капитала тамошње банке у саставу Сосијете групе. Обе трансакције биће окончане у трећем кварталу ове године.

ОТП група има своје финансијске куће и у Србији и у Црној Гори. Код нас је ове године појачала присуство када је од грчког НБГ-а преузела Војвођанску банку. Тада је председник ОТП групе Шандор Чањи рекао да су отворени за нове аквизиције, те да желе да јачају присуство у региону и пруже нове услуге, посебно у области дигиталног банкарства.

ОТП је од Сосијете женерал банке већ преузео 99,74 одсто удела банака у Бугарској и 88,89 у Албанији

На одлазак из региона француска групација Сосијете женерал одлучила се јер су, по процени њених стручњака, тржишта с којих се повлаче презасићена и непривлачна. У већини земаља из којих одлазе, или су то већ учинили или постигли договор, по већини параметара не улази у топ-три банке, што је очигледно довољно за политику „продај и иди”.

У Србији је француска банка боља него у региону. За првих шест месеци остварили су профит пре опорезивања од 41,5 милион евра, а по висини активе на нашем тржишту су четврти. Сосијете женерал је на другом месту по кредитирању становништва, а трећи су у области привредних пласмана. Они су најстарија банка основана страним капиталом у Србији јер у нашој земљи послују од 1977. године.


ППФ група заборавила на НБС

Комисија за заштиту конкуренције Србије објавила је да је ППФ групи одобрила да преузме Теленор банку. Међутим, за сада то не значи много јер ППФ група није тражила, па самим тим ни добила, дозволу Народне банке Србије. У саопштењу НБС истиче се да је почетком године одбијен један захтев за преузимање Теленор банке те да нико у Србији не може стећи  власнички удео у банци, односно управљачка права већа од пет одсто а да претходно не затражи и не добије дозволу НБС-а.


ОТП на нашем тржишту послује од 2007. године, а осим Војвођанске банке, раније су купили Кулску, Нишку и Цептер банку. Код нас се спекулисало о томе да је ОТП озбиљан кандидат и за куповину Комерицијалне банке, за коју ће држава расписати тендер највероватније у фебруару наредне године. Да се сазна колико је ОТП заинтересован неће се дуго чекати. Ипак, било да се одлучи да постане нови власник Комерицијалне банке или Сосијете женерал банке, мађарска страна мораће да тражи одобрење за трансакције. Прво треба да добију зелено светло од Народне банке Србије, а потом и од Комисије за заштиту конкуренције.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести