Мали: Фер понуда, фриленсери да дуг без камате плате на 10 година

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали каже да је Влада Србије изашла са више него фер и коректном понудом за решавање питања плаћања пореза за фриленсере у претходном периоду, тиме што је предложила да дуг, без обрачуна камате, плате на 10 година.
mali
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Мали је прецизирао да се предлог Владе о плаћању обавеза на 10 година не односи на оне који су издавањем луксузних вила или коцкањем на интернету зарадили огроман новац, за које наводи да у сваком случају морају да плате све оно што дугују својој држави.

Мали је за Танјуг рекао и да је Влада Србије при томе спремна, а то је данас и предложила фриленсерима, да се заустави издавање свих решења за све оне који нису своје пореске обавезе измирили у протеклом периоду до доношења новог закона.

То значи, објашњава, да би било заустављено издавање решења и сви поступци који су тренутно у току све до усвајања измена Закона о порезу на доходак грађана, што је планирано већ током априла ове године.

"Имали смо намеру да помогнемо и изађемо у сустрет, да пружимо руку онима који су заиста угрожени. Изашли смо са предлогом да, без обрачуна камата, да им заборавимо камату, да им дамо могућност да смање своје обавезе и да исплате на десет година или 120 месечних рата", каже Мали.

Намера је, каже, да се изађе у сусрет угроженима који прехрањују своје породице у погледу плаћања пореза из претходног периода.

"То је наш предлог. Ми ћемо сваком грађанину Србије доставити тај предлог, са свима који имају проблем ћемо разговарати. Надам се да ће највећи број, ако не и сви фриленсери, прихватити овај позив, ову пружену руку и ову могућност коју даје Влада", рекао је Мали.

Сматра да је понуда Владе Србије више него фер и више него конкретна и да је усмерена ка томе да се изађе у сусрет оним који нису из разних разлога плаћали своје порезе и доприносе у протеклом периоду.

Навео је и да држава ни на који начин неће излазити у сусрет онима који су издавали луксузне некретнине и зарађивали огроман новац коцкањем преко интернета.

"Ни на који начин нећемо излазити са понудама према њима, осим да морају да плате држави све оно што дугују", закључио је Мали.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести