Мали и ММФ: Доста урађено на остварењу реформских циљева

БЕОГРАД: Министар финансија Србије Синиша Мали и делегација Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Јан Кес Мартејн, заједнички су оценили на састанку у Београду одржаном 4. октобра да је доста урађено на реализацији реформских циљева предвиђених аранжманом Полиси координејшн инструмент (ПЦИ).
n
Фото: FOTO TANJUG/ BOJAN STEKIC/ bg

Министар Мали је, поводом модернизације и трансформације Пореске управе, информисао саговорнике да су одвојене основне и споредне делатности у управи, те да је смањен број филијала са 178 на 37, као и да ће се даће радити на новим софтверским и ИТ решењима, саопштено је из Министарства финансија.

На тај начин ће се, додао је, задовољити потребе грађана и привреде.

Представници ММФ-а су честитали министру на поменутим резултатима и истакли да су задовољни како се одвија реформа те управе.

Министар Синиша Мали је нагласио и да сматра да је највећи успех актуелног аранжмана са ММФ-ом усвајање нове методологије за капиталне пројекте, која ће допринети да се на одговарајући начин одређују приоритети када је реч о јавним улагањима, и да се њима ефикасно управља.

Како је рекао, инфраструктрни пројекти су апсолутни приоритет Владе Србије.

Када је реч о банкарском сектору, на састанку је било речи о актуелном процесу проналажења стратешког партнера за Комерцијалну банку. Саговорници су се сагласили да се процес за сада одвија одлично, а Мали је истакао да је веома задовољан одзивом понуђача, те да је добро што постоји здрава конкуренција.

Када је реч о банци "Поштанска штедионица“, истакнуто је да та банка има добре резултате, те да је важно да се направи адекватан бизнис план за будући период.

Представници ММФ-а су похвалили и смањење учешћа проблематичних кредита (НПЛ) у банкарском сектору, а министар је истакао да је управо у току продаја другог пакета НПЛ-ова, у вредности од 1,82 милијарде евра.

На састанку је било речи и о развоју тржишта капитала, што је Мали оценио као један од приоритета Министарства финансија. Како је навео, управо је у скупштинској процедури сет закона који ће допринети да се прошири број учесника на тржишту и да се оно додатно активира.

Када је реч о буџету за 2020. годину, министар је истакао да ће у наредних 10 дана он бити у потпуности дефинисан, те да ће бити развојни и заснивати се на већим улагањима у јавне инвестиције. Он је додао да је највећи изазов за следећу годину да се достигне што већи привредни раст, упркос бројним изазовима у свету.

Тема разговора је било и повећање пензија, а речено је да ће тзв. "швајцарски модел“ бити усвојен у оквиру Закона о пензијском и инвалидском осигурању, који би у новембру требало да се нађе у скупштинској процедури, те да ће пензије у складу са њим расти од 5,1 до 5,5 одсто.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести