Договорено да Србија складишти 500 милиона кубика гаса у Мађарској

БУДИМПЕШТА: Министар финансија Синиша Мали изјавио је у Будимпешти, после састанка са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, да је договорено да Србија у Мађарској током предстојеће зиме ускладишти 500 милиона кубика гаса.
m
Фото: Tanjug (Zoran Colić)

Договор је прецизиран након што су се председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан договорили у Новом Саду на отварању Међународног сајма пољпривреде, да Србија може да ускладишти између 300 до 500 милиона кубика гаса у Мађарској.

Мали је рекао новинарима након састанка да ће на основу данашњег договора Србија моћи да повуче из мађарских складишта у октобру три милиона кубика дневно, по шест милиона кубика дневно у новембру, децембру и јануару и три милиона у марту.

Ово је велика и важна вест за грађане, обезбедили смо 500 милиона кубних метара за складиштење гаса за наступајућу зиму. То ће обезбедити сигурно снабдевање гаса Србији и то смо обезбедили данас, истакао је Мали.

Најавио је да ће утискивање гасом за Србију почети најкасније до краја јуна и прецизирао да ће гас упумпан у два складишта у Мађарској.

Министар Сијарто је рекао да су данашњи договори доказ стратешкго пријатлејства две земље.

Министа Мали је честитао Сијарту на поновном именовању за манистра спољних послова, као и премијеру Орбану на форкирању нове владе.

"Моја посета је резултат разговора који су Вучић и ОИрбан имали на отварању сајам пољопрвиреде у суботу у Новом Саду, што показује да све више и боље сарађујемо".

Мали је рекао да је Мађарска постала трећи спољнотрговински партнер, после Немачке и Кине, а другиг у Европи и захвалио Влади Мађарске на подршци.

Подсетио је да је управо Вучић дефинисао као један од приоритета сигурно снабдевање енергијом грађана Србије и да се управо и ради на томе.

Мали је истакао да транзит гаса тече несметано и из правца Србије ка Мађарској и обрнуто и да ће две земље тако и настаивти.

Казао је да је читав низ тема био на столу и да се разговарало о сарадњи Електропривреде Србије и мађарског енергетског предузећа МВМ и је договрено да њихови представници већ наредне недеље дођу у Београд и разговарају о сарадњи и заједничком улагању у обновљиве изворе енергије, затим у заједничку набавку елетричне енергије и друго.

Мали је рекао да заједно можемо да будемо много јачи и добијемо боље цене у овој енергетској кризи, као и да обезбедимо сигурније снабдевање енергијом и што више умањили последице кризе у свету.

Министар Мали је рекао да је договорено и заједничко улагање у изградњу интеконектора за трансимисју електричне енергије између две земље, како би вишкови могли да се преносе у Србију и Мађарску по потреби.

Ускоро ће зима и Србија и Мађарска се на прави начин спремају за то, нагласио је Мали.

На питање мађарских медија како види то што је ЕУ предложила шести пакет санкција Русији за емебарго руске нафте, с обзиром да Србја није чланица ЕУ, Мали је рекао да се нада да нада ће по том питању преовладати разум и да ће се одлуке доносити тако да се што више умање негативне последице тих санкција.

На питање Тањуга да ли је данас разговарано о могућности да Србија и купује од мађарске гас током зиме који ће складишти гас у Мађарској, Мали је рекао да је Србија добила велику сагласност из Мађарске и око снабдевања гасом и да су обе опције отворене, те да се гас може куповати од њих, али и од треће стране.

Разумни су да нам дају обе могућности и у нарендим данима ћемо се определити.

Сјарто је рекао на питање Танјуга да ли је та земља заинтересована да се придружи формирању заједничке берзе струје у прикључи Словенији и Србији, које то раде заједно са европском берзом струје, да су заинтересовани да заједнчки набављају енергенте са Србијом, јер то гарантује још већу безбедност.

Сијарто је рекао да је Мали био први гост у Влади Мађарске када су били избори у тој земљи, као и сада када је формирана влада.

Данашњи састанак је доказ стратешке сарадње и пријатељства две земље. У Украјини се одвија рат, а последице тог рата нас доводе да имамо на сваком пољу несигурности и то још више јача значај сарадње између мађарске и србје. У врло смо сличној ситуацији због географског положаја и инфрастрктуре. Безбедност снабдевања енергијом је стварни проблем, а не идеолошка фраза. Договорили да у овим критичним временима када је снабдевање енергијом доведено у питање и критично да обраћамо једно на друго још више пажње и доприросимо снабдевању енергије и да гарантујемо транзитне линије за транспорт енергената, навео је.

Сијарто је рекао да је јужни ток, који иде преко Србије, веома значајан за Мађарску пошто добијају 10 милиона кубика гаса дневно из правца Србије.

То иде без сметњи и у складу са уговором, а до сада је преко Србије извежено из Мађарске 450 милиона кубика гаса, рекао је Сијарто.

Договорили смо се да Србји пружмо могућ да користи мађарска складишта гаса да би у Србији обезбедили несметано снавдевнаје и да од укупног капацитета више од шест милијарди кубика гаса, уступе део Србији током зиме, навео је Сијарто.

Пренео је да је договрено и да се повежу електромреже две земље, што ће трајати у нарендих шест до осам година, како би могла да се размењује струја.

Мали и Сијарто су изразили очекивање да ће врло брзо бити потписани и споразуми о данашњим договорима.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести