Мали: Исплата младима 100 евра почела

БЕОГРАД: Исплата новчане помоћи младима од 16 до 29 година у износу од 100 евра је почела, а министар финансија Синиша Мали каже да ће данас на рачуне 400.000 младих који су се пријавили, лећи тај новац.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Мали је за ТВ Пинк рекао да ће свим младима који су се пријавили за подршку државе, којих је више од 1,1 милион, што је за 43.748 више него у првом кругу, новац бити уплаћен у наредна три дана.

"Данас ћемо уплатити на рачуне 400.000 младих, сутра на 400.000 и преостало прекосутра", каже министар подсећајући да држава грађанима од 2020. године пружа подршку.

Према његовим речима, држава је ове године исплатила и највећу помоћ пензионерима икада, а протеклог месеца уплаћено је једнократно и по 10.000 динара здравственим радницима.

Према његовим речима, резултати у наплати ПДВ-а су много бољи него што се очекивало.

"Планирали смо дефицит у првих пет месеци 121 милијарди динара, а имамо 50 милијарди бољи резултат него што смо очекивали. И пољопривредницима смо повећали субвенције", додао је Мали.

Када је реч о макроекономском индикатору, министар каже да имамо 4,4 одсто раст БДП-а у првом кварталу, док је удео јавног дуга у БДП на данашњи дан на 52 одсто.

Указујући на то да је тренутна незапосленост 10,6 одсто, Мали каже да упркос кризи у претходне три године имамо бољи резултат данас.

"Држава је и даље стабилна упркос три године кризе. Економија показује отпорност на кризу, али да је све одлично, није. Боримо се са огромном кризом, али смо и даље стабилни и имамо могућност да реагујемо", казао је Мали.

Честитао је председнику Александру Вучићу други председнички мандат и пожелео му срећу с обзиром да, како каже, ће му требати више него икада због велике кризе која је у целом свету, а која је проузрокована и ситуацијом у Украјини.

Коментаришући јучерашњи председников говор, Мали каже да је био историјски, отворен и директан, а да су му главне поруке биле мир, стабилност и, може се рећи, пронаталитетна политика Србије.

Истиче да држава мора да уради све да олакша процес онима који желе да постану родитељи да то и учине и у том смислу наводи да за прво дете се добија 300.000 динара, а 200.000 за друго.

"Држава даје до 20.000 евра за куповину првог стана, не вреди нам економски развој без више деце у Србији", истиче Мали и у том смислу указује да је једна мајка у Сомбору већ дошла до стана уз помоћ државе.

Министар финансија каже и да је председник Вучић у свом говору ставио нагласак на економски развој, раст плата, пензија, инвестиције, затим на војну неутралност истичући да се никада више није улагало у војску и указујући да се то ради само да бисмо себе чували, без икаквих претензија према било коме другом.

Такође, нагласак у председниковом говору био је, како сматра Мали, сарадња у региону, развој просвете, образовања и пронаталитетне политике.

"Стабилност и мир нам је нешто што нам је веома важно. Огромна је криза у свету. У тим околностима, само са председником Вучићем, стабилном владом, можемо да прођемо кроз та немирна времена", указао је министар.

Marko
02.06.2022 • 06:07
A za povecanje plata i penzija koje je pojela inflacija nemate novca?Sramota.
EUR/RSD 117.2767
Најновије вести