Мали: Привредна активност у Србији није стала, 100 евра помогло

БЕОГРАД: Привредна активност у Србији није стала за време кризе изазване пандемијом вируса корона, а томе је допринела и мера помоћи пунолетним грађанима од 100 евра које су враћене у привредне токове и кроз ПДВ се вратио у буџет, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug (B. Stekić, arhiva)

Како је навео, у јулу се очекивало прилива у буџет 45,5 милијарди динара, а остварено је 50,1 милијарда.

Такође, очекивало се 20 милијарди динара прилива од ПДВ, а добијено је четири милијарде више и то, како каже Мали, управо због тога што привредна активност у Србији није стала.

"Тих 100 евра се осетило, људи су куповали, то се осликало и кроз наплату ПДВ и сада се види ефекат тога. У економском смислу та мера је апсолутно оправдана и као што смо очекивали тај новац се вратио у привредне токове, инвестирсан је и ПДВ се вратио у буџет", казао је Мали на ТВ Прва.

Додаје да је та мера била важна и у психолошком смислу код грађана јер на почетку је постојао страх, а та мера је држави послужила да врати оптимизам и да покажу грађанима да је ту држава на које могу да се ослоне.

"Када погледате структуру наших мера, погодили смо у центар, оно што је привреди било потребно, али оно што је важно јесте да држава показује колико је одговорна и да грађани могу да се ослоне да ћемо кроз одговорне мере да спроводимо одговорну економску политику", казао је Мали.

Упитан одакле новац држави да исфинансира све мере, Мали каже да ћуп не постоји, али да постоји одговорна економска политика која се спроводи од 2014. године.

Подсећа да је 2013. Србија била пред ивицом банкрота, а да се онда ушло у тешке реформе што нас је довело до тога да у претходне четири године имамо суфицит у буџету, стабилизован јавни дуг и удео јавног дуга у БДП, што даје могућност да се задужимо и добијемо и привучемо нова средства.

Мали каже да се за други пакет мера Србија није задужила, као и да за први јесте и истиче да смо имали кредибилитет да тај новац добијемо.

Не знам земљу која је дала овакву помоћ привреди

Синиша Мали изјавио је да ће држава за други пакет мера за помоћ привреди за ублажавање негативних последицеа кризе услед Ковида 19 издвојити још око 66 милијарди динара.

Он је рекао да ће држава за 60 одсто од износа минималне зараде за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара.

Прва уплата биће до 10. августа, док друга уплата следи у септембру.

„Додатних 66 милијарди динара ће држава одвојити у другом пакету мера како би подржала привреду и то је сјајна вест за привреднике, од марта смо кренули са мерама и једна смо од ретких земаља која ће имати шест месеци економских мера за подршку привредницима“, рекао је министар.

Он је подсетио да је досадашњи пакет подршке био вредан 5,1 милијарду евра.

Како је додао, поносан је што је Србија једна од ретких земаља у свету која може да се похвали оваквом подршком привредницима.

„У овом тренутку не знам земљу која је оваквим свеобухватним мера подржала привреднике“, рекао је Мали.

Рекао је да су финансије стабилне, да има новца и да је испуњено све оно што је обећано.

У јуну исплаћено 27.317 зарада више него у фебруару

Синиша Мали изјавио је да је у Србији у јуну 27.317 особа више примило зараду него у фебруару.

Он је казао да и у Србији људи остају без посла услед последица корона вируса, али да се отварају нове могућности и шансе, које се користе одговарајући на питања гледалаца каква је ситуација у Србији пошто се у свету пријављује све већи број незапослених.

"Закључно са 28. фебруаром 156.219 послодаваца исплатило је зараде за 1.919.525 особа, закључно са 30. јуном, 165.278 послодаваца, односно 9.000 више, исплатило је зараде за укупно 1.946.842 особе, дакле 27.317 особа је више у јуну примило зараду него у фебруару", казао је Мали.

Каже и да постоји могућност да је један број послодаваца који су пре проглашења епидемије запошљавали на црно, сада су запослили своје раднике на бело како би имали помоћ државе.

Упитан шта са онима који су остали без посла, а имају кредите, Мали каже да се помоћ њима односи делом и на први пакет мера у чијем је склопу био мораторијум на наплату кредита.

Министар чекује да ће следеће седмице Народна банка имати одлуку у складу са договором са комерцијалним банкама у вези мораторијума за још два месеца.

"То ће додатно олакшати положај наше привреде и с друге стране они који остану без посла пријавом Националној служби за запошљавање добијају и новчану помоћ", додао је.

Истакао је и два програма која ће помоћи при запошљавању и то програм "Моја прва плата" и доквалификације.

За програм "Моја прва плата", како је навео, држава ће ове године да издвоји две милијарде динара, да младима на првом послу, у периоду од девет месеци, обезбеди део примања, а остатак обезбеђује послодавац.

Када су у питању доквалификације, како каже, ићи ће се кроз ваучере, где ће сви појединци моћи да искористе те ваучере у компанијама за праксу.

"Биће много иновативније и ефикасније у том погледу. Они који су на пракси, можда ће се и запошљавати у тим компанијама", наводи министар.

Плате и пензије стабилне, нема смањења

Синиша Мали изјавио је да су плате у јавном сектору и пензије стабилне и да има довољно новца за њихову исплату те да грађани не треба да страхују да ће им услед кризе због корона вируса бити смањена примања.

„Апсолутно су пензије и плате стаблине, имамо новца за исплату пензија и плата у јавном сектору, нема потребе да се грађани плаше, нема смањења плата и пензија“, рекао је Мали и додао да је то уједно допринос одржавању привредне активности.

Истиче да када су стабилне плате и пензије онда се тиме даје допринос и домаћој тражњи, да се новац користи за куповину и тако одржава ниво потребне привредне активности.

Подсетио је да поред новца за исплату пензија и плата држава даје подршку и за други пакет мера и свега што је потребно да би Србија кренула даље пре свега пројекат Србија 2025 и улагања у радове који су у току.

Каже да се за два економска пакета издваја скоро 6 милијарди евра.

За две Ковид болнице 5,1 милијарди динара, градња од идуће седмице

Синиша Мали рекао је да ће изградња две нове Ковид болнице почети идуће недеље, да је планирано да изградња буде завршена у наредна три, четири месеца и да ће за те намене бити издвојено 5, 1 милијарди динара.

Одговарајући на питања гледалаца у Јутарњем програму ТВ Прва он је казао да је цела криза изазвана корона вирисом била изненађење за све у свету, али да се захваљући ангажовању председника Вучића и његовог тима успело у томе да се брзо и ефикасно набави сва потребна медицнска опрема.

Рекао је да има довољно респиратора од којих су неки нераспаковани, али и остале опреме, маски, заштитних одела…

Мали је указо и да је у петходном периоду стотине милиона евра уложено у обнову, реконструкцју и изградњу нових капацитета здравствених установа у Србији и да то показује одговорност економске политике и саме државе.

Министар је рекао да нико у свету не зна како ће изгледати наредни месеци и да је кључна ствар која се очекује добијање вакцине.

Цела Србија је наставила да се гради

Када је стопа раста БДП-а у питању, када је стабилност система у питању, показало се колико је важна порука државе да ћемо наставити да инвестирамо у јавне радове, изјавио је Синиша Мали.

Подсетио је да се тренутно ради Моравски коридор, аутопут Пожега-Прељина, Кузмин- Сремска Рача....

"Цела Србија је наставила да се гради. Програм ''Србија 2020-2025'', који подразумева улагање 14 милијарди евра у инфраструктуру..., то је програм од којег не одустајемо и то је окосница будућег раста и развоја наше економије", казао је Мали.

Упитан да ли је добијао пријаве да су приватници терали запослене да врате минималац који је држава уплаћивала три месеца, Мали је казао да јесте, и да је те пријаве проследио Инспекторату за рад.

Како је оценио, то је непримерено понашање послодаваца, јер је минималац усмерен на раднике, а не на послодавце.

Одговарајући на питање да ли ће се и како помоћи хотелијерима и туристичким агенцијама, који су међу најпогођенијима кризом изазваном епидемијом вируса корона, Мали је казао да се други пакет мера односи и на њих.

Додао је да то што тренутно људи не путују у иностранство, не значи да не путују по Србији.

"Ипак се неке ствари дешавају, да ли ће бити додатних активности не могу да вам кажем у овом тренутку", казао је министар.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести