Мали: Од сутра пријава локација продајних објеката

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће од сутра преко портала Пореске управе- еПорези, грађани моћи да пријаве податке о локацијама продајних објеката.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Такође, Мали је рекао да ће Влада Србије данас усвојити Уредбу којом се дефинише питање доделе субвенција за увођење новог модела фискализације, саопштило је Министарство финансија.

„Све трошкове увођења новог модела фискализације покриће држава. Предвиђено је да 100 евра у динарској противвредности буде уплаћено за свако продајно место и 100 евра за сваки фискални уређај. Они који нису у систему ПДВ-а добиће износ већи за 20 одсто", рекао је Мали за ТВ Пинк, наводи се у саопштењу.

Министар је напоменуо да је Србија покренула неколико пројеката, који треба додатно да повећају ефикасност и конкурентност привреде, од којих је једна, каже, увођење новог система фискализације.

Објаснио је да је постојећи систем застарео, јер, каже, датира из 2003. године, те да новине које се уводе прате савремену технологију и снажно воде успешнијој борби против сиве економије.

„Привреда ће имати велику корист, пошто више неће бити папирних контролних листића, неће бити годишњег сервиса, а фискални уређај може бити чак и мобилни телефон или таблет. Систем почиње да се примењује 1. новембра ове године, а прелазни период је продужен, на захтев привреде, до краја априла следеће године", каже Мали.

Министар је додао да ће нови систем фискализације унапредити пословање, а да се њиме показује и да Србија иде у корак са временом, наводећи да је систем у складу са највишим безбедносним стандардима.

Мали је објаснио и да ће фискални уређаји бити директно повезани са Пореском управом, у стварном времену, што ће омогућити да се истог тренутка региструју трансакције које су обављене.

"Систем ће препознати да је неко све трансакције обавио у периоду од 17 до 18 часова, што је индикатор да је у међувремену радио на црно, као што се и дешава", рекао је Мали.

Мали је објаснио да се уводи и систем електронских фактура, да оне, како наводи, више неће бити папирне, те да ће њихова примена у јавном сектору почети од 1. јануара 2022. године.

"То је огромна корист за привреду, јер ће ПДВ моћи да се врати у току једног дана уколико се електронски упаре улазна и излазна фактура", рекао је Мали.

Одговарајући на питање о враћању дуга бивше власти од милијарду долара са каматном стопом од 7,25 одсто, Мали је оценио да је то симбол вођења лоше економске политике, наводи се у саопштењу.

"Наша камата је 2,05 процената на 15 година, а њихова је 7,25 одсто на десет година. У уторак смо вратили преостали дуг од 700 милиона долара, плус 25 милиона долара камата. То задужење је симбол једне неуспешне Србије, када се водила лоша економска политика", каже Мали.

Подсетио је да је у време тог задужења и економске кризе из 2008. године, када су, каже, појединци својевремено изјавили да ће Србију заобићи криза док је стотине хиљада људи, наводи, остало без посла, а фабрике су биле затворене.

Напоменуо је да данас председник Александар Вучић са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен поставља камен темељац за изградњу осмог ауто-пута или брзе саобраћајнице, од Ниша до Мердара.

„Сада улазимо у период раста, за који се надам да неће бити угрожен пандемијом вируса корона. Симбол неуспешне Србије, односно такве високе, зеленашке камате, далеко су од нас. Враћање тог кредита је огроман успех грађана Србије“, рекао је Мали, наводи се у саопштењу.

Мали је подсетио и да је у првој половини ове године стопа раста 7,6 одсто, а да је јавни дуг у односу на БДП и даље испод 60 процената, што је, каже, ниво који прописује Мастрихт, иако је Србија добила осам милијарди евра помоћи током пандемије вируса корона за привреду и грађане.

Подсетио је и да је прошле недеље Србија на међународном тржишту капитала емитовала зелену еврообвезницу, која ће додатно допринети заштити животне средине, с обзиром да ће се тај новац, каже, уложити у енергетску ефикасност, за замену старих дизел локомотива новим електричним и друге зелене пројекте.

"Све то унапређује пословање, смањују се трошкови и чини се све да наша привреда буде ефикаснија и конкурентнија. У првих седам месеци Србија је привукла 2,1 милијарду евра страних директних инвестиција. Највећи део инвестиција који долази у регион, слива се у нашу земљу", рекао је он.

Мали је додао да је Србија посвећена привлачењу још већег броја инвестиција, отварању фабрика, односно нових радних места, као и да је то суштина економске политике, наводи се у саопштењу.

Нови модел фискализације без оптерећења за привреду

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће нови модел фискализације, који ће бити уведен од 1. новембра, оснажити борбу против сиве економије и најавио је да ће Влада Србије данас усвојити уредбу о субвенционисању нових фискалних уређаја.

Најавио је да од сутра, 1. октобра, на сајту Пореске управе почиње пријављивање за фискалне уређаје и нагласио да је систем направљен у складу са највишим безбедносним стандардима тако да ће сваки уређај, објаснио је, имати безбедносни елемент који омогућавати директну комуникацију са Пореском управом ''у стварном времену''.

Мали је казао да ће привреда од увођења новог система имати велику корист јер, како је објаснио, више неће бити контролних папирних листића нити годишњих сервиса фискалних уређаја, а да од сада фискални уређај може да буде таблет, лаптоп, мобилни телефон...

Идемо у корак са временом и дигиталазацијом, рекао је Мали за ТВ Пинк.

Нагласио је да нови модел фискализације треба да домаћу привреду учини конкуретнијом и ефикаснијом наводећи да је постојећи модел фискализације уведен 2003.године, док се данас користи 4Г технологија.

Мали је подсетио је да ће нови систем фискализације бити уведен од 1. новембра, а да је привреда, како каже, тражила прелазни период до 1. априла следеће године до када ће функционисати оба система.

Како је рекао, држава ће покрити све трошкове увођења новог модела фискализације тако да привреду то неће коштати ни динар.

Даћемо 100 евра за свако продајно место, за сваки фискални уређај. За оне који нису у систему ПДВ-а тај износ биће увећан за 20 одсто. Покрићемо све трошкове како не бисмо стварали додатно оптерећење за нашу привреду, казао је Мали.

Изразио је очекивање да ће се увођење новог система исплатити за годину дана и да ће допринети јачој и ефикаснијој борби против сиве економије и смањење трошкова за привреду.

Мали је казао да сваки купац постаје и контролор фискалних рачуна јер ће, како каже, сваки рачун имати QР код и моћи ће да се провери да ли је рачун исправан или не.

Најавио је да од сутра, 1. октобра, на сајту Пореске управе почиње пријављивање за фискалне уређаје и нагласио да је систем направљен у складу са највишим безбедносним стандардима тако да ће сваки уређај, објаснио је, имати безбедносни елемент који омогућавати директну комуникацију са Пореском управом ''у стварном времену''.

Бићемо потпуно сигурни и имаћемо систем који омогућава да контролишемо рад фискалних уређаја. Овај систем само унапређује пословање, нагласио је министар.

Подсетио је да су уведене и електронске фактуре и да ће до краја године сва јавна предузећа имати обавезу да их користе уместо папирних фактура, а да до краја следеће године сви који су у систему ПДВ-а.
То је огромна корист превасходно за привреду јер ћемо ПДВ, што је највећи захтев привреде, враћати истог дана и нема више чекања, казао је Мали.

Враћен дуг бивше власти по ''најзеленашкијој'' камати

Министар финансија изјавио је да је држава успела да врати дуг од милијарду долара наслеђен од бивше власти која се, како каже, задужила по ''најзеленашкијој'' камати, и навео да је то симбол неуспеха тадашње Србије и лоше економске политике.

Мали је казао да је бивша власт 2011. године узела кредит од 700 милиона долара по каматној стопи од 7,25 одсто што је, каже, ''најзеленашкија'' камата по којој се задужила једна држава.

Они су нам то оставили у аманет. У уторак смо вратили целокупан износ од 700 милиона долара и 25 милиона долара камате. Поносан сам на то и то је велики успех свих грађана Србије, рекао је Мали за ТВ Пинк.

Навео је да је држава захваљујући добрим јавним финансијама из сопствених средстава вратила 300 милиона долара дуга, а остатак рефинансирањем на 15 година по каматној стопи од 2,05 одсто.

Мали је казао да бивша власт тај кредит није искористила за инвестирање у аутопутеве, школе, домове здравља, већ у потрошњу што је, како каже, био један од разлога због којег је влада на челу са Александром Вучићем морала да крене у тешке економске реформе, спроведе фискалну консолидацију и оздрави јавне финансије.

Србија данас лидер у региону, у првој половини ове године стопа раста 7,6 одсто, а јавни дуг испод 60 дсто у односу на БДП, иако смо имали осам милијарди евра помоћи привреди и грађанима како би умањили негативне последице пандемије ковида-19, рекао је министар.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести