Мали: О пореским олакшицама са ММФ-ом у септембру

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да Министарство финансија ради на конкретним мерама којима ће се убрзати царинске и пореске процедуре као и на припреми низа пореских олакшица о којима ће у септембру разговарати са ММФ-ом на састанку у Београду. 
mali, tanjug
Фото: Синиша Мали, фото: Танјуг архива

"Тренутно разматрамо колико и шта можемо да урадимо по питању пореских олакшица па ћемо о том плану разговарати са ММФ-ом у септембру", рекао је Мали гостујући на телевизији "Хепи", а наводи се у саопштењу министарства.

Мали је најавио и пореске олакшице за почетнике у пословању, а које ће се огледати у ослобођењу плаћања пореза на зараде и доприноса за обавезно социјално осигурање у првој години пословања.

Како се наводи, Мали је рекао да је са великом одговорношћу и ентузијазмом дошао на чело Министарства финансија, јер је, каже се, желео да предузме конкретне мере на реформама које ће подстаћи даљи привредни раст Србије. 

Он је истакао да је приоритет даља реформа пореске администрације. 

"Не желим да порезници иду насумично по кафићима и гледају да ли се издају фискални рачуни. Морамо системски да решимо тај проблем, да се види у систему где пореска инспекција треба да оде у контролу. Порез мора да се плаћа, а важно је да грађани од тога виде корист кроз изградњу нових школа, болница и вртића", рекао је Мали.

Додаје и да ће у наредном периоду рад Управе царина бити још ефикаснији. 

Говорећи о Предлогу царинског закона, који је Влада Србије јуче усвојила, министар је рекао да ће то законско решење поједноставити царинске процедуре, смањити чекање и папирологију и увести електронско пословање између царине и приватног сектора. "Најтеже одлуке су иза нас и сада хоћемо да стимулишемо привредни раст. Следеће године ћемо имати више инвестиција у инфраструктуру, иако је ова година већ рекордна. Желимо да Србија буде земља знања, нових технологија и напредне економије и у том правцу спроводимо реформе", истакао је министар. 

Он се осврнуо и на макроекономске резултате, наводећи да је у првом кварталу ове године реализован привредни раст од 4,6 одсто, док инфлација, како је рекао, никада није била нижа и стабилнија, те да се креће од један до 1,5 одсто. 

Према његовим речима, учешће јавног дуга у БДП-у је смањено на испод 60 одсто, а у првих шест месеци ове године Србија је имала више од 30 милијарди динара суфицита у буџету. 

"Влада Србије ће наставити да ради на стварању стабилног привредног окружења", поручио је министар, истичући да ће се и даље водити рачуна о фискалној дисциплини "и сваком динару". 

Како се наводи, министар се још једном захвалио најстаријим суграђанима, што су, каже, поднели највећи терет реформи и подсетио да ће ускоро бити укинут Закон о привременом умањењу пензија. 

Говорећи о пројекту "Београд на води", Мали је рекао да је тај пројекат симбол успеха и напретка Србије у последњих неколико година, те да "Београд на води" вуче целу привреду и грађевинску индустрију напред.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести