Мали: Очекујем успоравање инфлације, то ће значити постепен излазак из кризе

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да очекује успоравање инфлације, што ће означити и постепени излазак из кризе коју, како је истакао, нисмо ми изазвали.
1
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Мали је за РТС рекао да, иако је забележен раст инфлације у прошлој години, она се у новембру и децембру изједначила.

"Досегли смо пик инфлације, забележено је успоравање инфлације и у ЕУ која је наш највећи партнер. Очекујем у месецима пред нама да ће инфлација ићи надоле", рекао је министар Мали.

Указује да је стуб наше монетарне политике стабилан девизни курс, да имамо никад веће девизне резерве и резерве у злату.

Сумирајући претходну годину, Мали је рекао да се цео свет суочава са никад већом кризом, која је почела још 2020. са корона вирусом, затим поремећајима у ланцима снабдевања, скоком цена енергената и на крају конфликтом у Украјини.

Истакао је да је Србија забележила раст БДП-а од 2,3 до 2,5 одсто.

"Први пут у историји БДП нам је изнад 60 милијарди евра, док је 2012. износио 33 милијарде. То је скоро дупло више. Дефицит буџета је на 3,3 одсто, што је изузетан резултат имајући у виду издвајања за набавку струје и гаса", рекао је Мали.

Удео јавног дуга је 55,2 одсто што је, додаје, далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто, а на рачуну Србије је преко 300 милијарди динара. 

Рекордна година по нивоу страних директних инвестиција

Синиша Мали изјавио је данас да ћемо прошлу годину памтити по рекордном приливу страних директних инвестиција које су достигле ниво од 4,4 милијарди евра.

"То је коначан резултат за 2022. остварен упркос кризи и глобалној неизвесности. Упркос свему томе, инвеститори настављају да долазе у Србију и отварају нова радна места”, рекао је Мали.

Он је истакао за РТС да је у корелацији са овим податком и чињеница да Србија остварује и рекордно ниске стопе незапослености будући да је овај индикатор већ два квартала заредом на нивоу од 8,9 одсто, што је резултат који никада пре није остварен.

"Ово су званични подаци Републичког завода за статистику, боримо се за свако радно место, стопа незапослености код младих је са 50 одсто смањена на 25 процента”, рекао је Мали.

Он је подсетио да је за достизање зацртаних циљева и пролазак кроз кризу са што мање последица, држава помогла привреду и грађане са око девет милијарди евра.

Одговарајући на критике да је стопа незапослености мања због смањења броја становника у Србији, Мали је истакао да апсолутни бројеви запослености то демантују, те навео да је запосленост у Србији од 2001. до 2012. године са 2,26 милиона спала на 1,8 милиона грађана, а да данас она поново износи 2,25 милиона.

"То значи да смо креирали више од 400.000 радних места, односно да је толико људи добило посао“, рекао је Мали.

Он је закључио да је, упркос најцрњим сценаријима, наша земља сачувала радна места и производне капацитете, уз озбиљну подршку економији, а што су све резултати наших грађана у тешким економским условима.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести