Мали: Одличан одзив привреде, захтеви банкама вредни милијарду евра

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали данас је истакао да је банкама стигао захтев за око милијарду евра кредита, у оквиру гарантне шеме којом држава обезбеђује помоћ за ликвидност и обртна средства предузетницима, микро, малим и средњим предузећима, услед пандемије вируса корона.
sinisa mali
Фото: Tanjug (B. Stekić, arhiva)

Он је оценио да је одзив привреде одличан, те да су економске мере које је држава предвидела, у потпуности одговориле на кризу коју је вирус корона изазвао.

"Према пресеку 15. јуна 2020. године, одобрено је 6.332 кредита, укупне вредности 526 милиона евра, укључујући и уговорене кредите, којих је 4.996, вредности 365 милиона евра. Истовремено, ради се на одобравању захтева за још 3.449 кредита укупне вредности 453 милиона евра. Ове цифре показују да смо погодили суштину проблема, а с друге стране оваква мера гарант је стабилности наше економије и начин да додатно оснажимо привреду и осигурамо радна места", навео је Мали.

Мали је подсетио да је гарантна шема за кредите део мера државе, која је за помоћ привреди и грађанима издвојила укупно 5,1 милијарди евра.

Ова врста помоћи, предвиђена Уредбом о утврђивању гарантне шеме као мера подршке привреди за ублажавање последица пандемије болести КОВИД-19 изазване вирусом САРС-КоВ-2, омогућава гаранцију државе за кредите вредности до две милијарде евра, подсећа се у саопштењу Министарства финансија.

Министар је напоменуо да је на располагању привреди још око милијарду евра у оквиру гарантне шеме и позвао предузећа и привреднике да се пријаве.

"Према захтевима се види да се са највише изазова суочавају предузетници, мала и микро правна лица, којима је помоћ за ликвидност и обртна средства била најпотребнија. Наш циљ је и био да осигурамо њихово пословање. Позивам оне који још увек размишљају о овој врсти помоћи да се пријаве и искористе шансу, јер је ово добар начин да се осигура пословање. Ови кредити су изузетно повољни, реч је о јефтином новцу који је већ у оптицају", рекао је он.

Период отплате је 36 месеци, а грејс период од девет до 12 месеци, док држава гарантује до 80 одсто износа задужења.

Мали је подсетио да је Програм економских мера резултат тешких реформи које је Србија спроводила од 2014. године, када је земља била на ивици банкрота.

"Препознали смо да је, посебно у овим тешким временима најважније да ми као озбиљна и стабилна држава, која је шампион у Европи по стопи раста у првом кварталу, треба да помогнемо нашој привреди. Јачањем приватног сектора јачамо и финансије државе, креирамо боље услове за пословање, али и живот наших грађана, стварамо повољно тле за увећање плата и пензија. Ми желимо да гледамо унапред, у боље сутра, а то можемо само када смо стабилни на свим пољима, када наша привреда ради још боље", истакао је он.

Подсетио је и на програм „Србија 2025“, који предвиђа наставак изградње инфраструктуре, од путева, до изградње водоводне, канализационе мреже, фабрика за пречишћавање воде.

"Наш циљ је да испунимо дата обећања, а она подразумевају бољи животни стандард. Све што радимо усмерено је побољшању услова и за привреду и за грађане, а неприкосновени циљ да за пет година остваримо обећано - да просечна плата буде 900 евра, а просечна пензија око 430, 440 евра", напоменуо је министар.

Мали је закључио да је Србија фокусирана на успех и истакао да је економским мерама очувана економска стабилност, те да са правом очекујемо да остваримо још већи раст и да задржимо водећу позицију у Европи.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести