Мали: Пензије ће бити никад веће, повећање плата у фазама

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће пензије бити од осам до 13,3 одсто веће свим пензионерима, а да ће до краја октобра бити познато колико ће конкретно бити повећане плате у јавном сектору у 2019. години.
Sinisa Mali/Tanjug
Фото: Tanjug

Мали је рекао да је добијена сагласност ММФ-а да се повећају пензије и за пензионере са најнижим пензијама до 32.285 динара, те да очекује да ће на седници Владе Србије бити одлучено да се тим пензионерима пензије повећају за пет одсто.

Мали је на заједничкој конференцији за новинаре са представницма ММФ, одржаној поводом прве ревизије новог аранжмана са том међународном финансијском инситуцијиом подсетио да је већ укинут Закон о привременом смањењу пензија, те да ће пензије од октобра бити "никад веће".

Он је навео да ће 2019. године бити дефинисан нови систем индексације пензија који ће се примењивати од 2020. године.

Када је реч о повећању плата у јавном сектору Мали је рекао да ће се плате повећавати у фазама, те да је са ММФ договорено колики је простор за то повећање у наредној години.

Прецизирао је да ће до краја октобра бити изнети конкретни подаци о томе и нагласио да је Влада Србије посвећена спровођењу реформе плата у јавном сектору за коју каже да је једна од кључних реформи на којој се ради већ четири године.

Мали најавио да ће од 1. јануара 2019. бити укинути доприноси за незапослене на терет послодаваца у износу од 0,75 одсто, чиме се укупно оптерећење на зараде смањује са 63 на 62 одсто.

"То је јасан сигнал привредницима да се кренуло путем да оптерећења на плате буду мања с циљем стварања веће конкурентности и поспешивања запошљавања", рекао је Мали на конференцији за новинаре, на крају посете тима Међународног монетарног фонда Србији ради разговора о првој ревизији аранжмана у оквиру Инструмента за координацију политика (ПЦИ). 

Министар је такође рекао да ће до краја октобра изаћи са новим законом о накнадама, што подржава и Међународни монетарни фонд, а којим се предвиђа укидање појединих парафискалних намета, што је, каже, врло важна мера јер привредници траже предвидљивост накнада.

Трећа мера за повећање конкурентности је, како је навео, нови обрачун пореске амортизације за основна средства, чиме ће се убрзати обрачун амортизације.

“Тиме охрабрујемо и мотивишемо инвеститоре да од 2019. више улажу у основна средства, да набављају нове технологије и машине”, објаснио је он.

Додао је и да су у нацрту буџета за 2019. годину опредељене никад веће јавне инвестиције од 208 милијарди динара.

“То је 25 милијарди више него 2018, а овде говоримо о новим индустријским зонама, километрима аутопутева, реконструкцији железнице..”, рекао је Мали.

Министар је најавио и низ стимулативних мера које ће до краја овог месеца бити дефинисане за иновативне техноглоије и за ИТ индустрију, као што је посебан сет пореских мера и олакшица које ће мотивисати инвеститоре да улажу у ту индустрију која може бити још већи контрибутор БДП-у.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести