Мали: Плате и пензије сигурне, држава испунила обећање

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је у последња три месеца више од 10.000 кредита подељено је привреди, да су плате у јавном сектору и пензије сигурне и да је држава испунила обећање дато грађанима.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Сада смо у другој половини јула месеца, који је последњи месец спроводења мера подршке. Када саберемо све три минималне зараде, новчану помоћ од 100 евра и одлагање кредита, то је укупан износ од 278 милијарди динара у кешу. Обећање које смо дали пре пар месеци смо испунили", рекао је министар за РТС.

Он је рекао да је број запослених на 30. јуни у односу на фебруар већи него у односу на претходних неколико месеци.

"То је прави податак, доста радних места је отворено. Преко 1.100 предузећа преко Фонда за развој и преко пословних банака учествовало је у расподели помоћи у оквиру сета нових мера за помоћ", истакао је Мали.


Вучић ће одлучити да ли ћу остати министар

Мали је изјавио да ће председник Србије Александар Вучић одлучити да ли ће он остати на тој функцији и у новој Влади Србије.

"То није питање за мене. Ја бих волео да будем у његовом тиму, а та одлука зависи од Вучића", рекао је Мали.

Мали каже да не размишља о томе и да је његова жеља и обавеза у овом тренутку да припреми буџет за 2021. годину тако да означи излазак Србије из кризе, да се Србија врати на стопе раста из првог квартала ове године.

"Ко ће бити министар и у влади је питање за председника државе. Мени је драго да је он добио поверење грађана за свој рад, да су грађани прихватили његову визију и идеју раста и развоја", рекао је Мали.


До краја овог месеца до милијарду евра биће пуштено у промет за предузећа која су тражила кредите за ликвидност.

"Сада треба бити паметан и видети шта и на који начин ће се дешавати у наредном периоду", нагласио је министар.

Каже да не очекује до првог новембра веће помаке и негативне последице на тржишту рада управо због спроведених мера.

"Уколико добијемо вакцину и то се уради на прави начин, то је једино дугорочно решење за нашу економију, све остало је спашавање. Наша економија зависи од тога како остале привреде раде".

Што се тиче буџета, увелико се припрема за 2021. годину, послате су инструкције за све будуће кориснике, очекује се да до првог септембра сви дају своје циљеве.

"Заједно са ПКС и Заводом за статистику се тренутно спроводи највеће истраживање, преко 1.000 предузећа учествује. Истраживање је у вези са тим како смо до сада спровели ове мере, како су реаговали купци, добављачи. То је најсвеобухватнији могући преглед ове ситуације. Сада ћемо видети који су сектори више и мање погођени, па ћемо знати како да реагујемо. Оно што ми желимо је да уместо да предвиђамо, имамо базу података", рекао је министар.

Он је рекао да је једна лепа вест за грађане Србије је да је укупан прилив од ПДВ-а био за 4 милијарде динара већи од очекиваног.

"Радује ме то што се акцизе плаћају на време, постоји промет. Пензије и плате у јавном сектору су сигурне, немамо неких проблема, немамо проблема са ликвидношћу. Оно што је сигурно је да ћемо са оваквим стањем у предузећу и одговорном економском политиком подржати привреду".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести