Мали: По стопи раста у 3. кварталу делимо прво место у Европи

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали данас је оценио да је привредна активност у трећем кварталу ове године забележила раст великих размера, те да према актуелним статистичким подацима Евростата (Европски завод за статистику) Србија дели прво место у Европи по стопи раста која је 4,8 одсто, колико има и Мађарска.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Ово је заиста огроман успех и невероватна вест за нашу земљу. Према најновијим подацима, стопа раста износи 4,8 одсто, што је и више него што смо прогнозирали. Овај интензивни привредни раст је праћен снажном инвестиционом активношћу и већом личном потрошњом домаћинстава. Све то показује да у 2019. години привредни раст може да буде и већи од пројектованих 3,5 одсто, и да достигне 3,7 - 3,8 одсто, а следеће године да премаши 4 одсто, рекао је Мали.

Како је саопштио Републички завод за статистику, посматрано по делатностима, у трећем кварталу је на годишњем нивоу значајан реални раст БДП забележен у сектору грађевинарства, чак 34,7 одсто, док је раст у сектору информисања и комуникације 7,7 одсто, а у трговини на велико и мало, саобраћају и складиштењу и услугама смештаја и исхране 5,4 одсто.

Ово су заиста сјајни резултати, што нам привреда више расте, отвара нам се и све више радних места. Направили смо, у том смислу, озбиљан помак, јер је стопа незапослености пала испод 10 одсто и сада је 9,5 одсто. Не желимо да се зауставимо, те уводимо бројне олакшице за привреду и нова запошљавања, што ће довести до новог полета економије и њеног раста, навео је министар.

Захваљујући повољним кретањима у реалном сектору и законским предлозима, који су тренутно пред посланицима, привреда ће бити додатно растерећена, оцењује министар.

Очекујемо преливање њихових позитивних ефеката на тржиште рада и даље смањење незапослености. Сада је јасно да је скептицизам појединаца био апсолутно сувишан и неоправдан, јер смо показали да се може, ако се осмисли добар економски план, и успешно се ради на његовој реализацији, навео је Мали.

Према његовим речима, наредних дана биће представљен и Национални инвестициони план, из кога ће се видети намера државе да подиже референце земље, и подстакне њен даљи напредак и развој.

У наредних пет година имаћемо велике инвестиције, усмерене пре свега на бољи животни стандард грађана Србије. То ће допринети отворању нових радних места широм земље, и пружиће додатни импулс привредном расту, оценио је Мали и закључио да креирањем одговорног и предвидивог пословног амбијента, сада можемо да се надамо још бржем економском развоју.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести