Мали: Помажемо бившим радницима Геокса

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је поводом одлуке Владе о исплати једнократне помоћи бившим радницима компаније Геокс, да је важно да им се што брже помогне како би лакше пребродили период до новог запошљавања, као и да ће један број њих запослити компанија Теклас из Владичниног Хана.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Закључак којим се одобравају средства у укупном износу од 66.215.055 динара за доделу једнократне помоћи у висини од по 53.965 динара за укупно 1.227 бивших радника у фабрици обуће Геокс у Врању.

Средства су намењена бившим радницима који живе на територијама градова Врања, Ниша и Крагујевца, односно на територијама општина Бујановац, Књажевац и Владичин Хан, саопштено је из Министарства финансија.

Ова средства опредељена су Законом о буџету Републике Србије, а данас је почела исплата преко центара за социјални рад у наведеним градовима и општинама.

Као што је председник Републике Србије Александар Вучић обећао прошле недеље, бивши радници у Геоксу добиће једнократну помоћ у износу од по 53.965 динара, јер смо сматрали да је важно да им што брже помогнемо да преброде период до новог запошљавања. Данас је почела исплата преко центара за социјални рад, а очекујемо да буде завршена у понедељак. Добра вест је да ће компанија Теклас из Владичниног Хана да запосли један део радника из Геокса, како су обећали председнику Вучићу прошле недеље, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Он је додао да му је жао што поједини медији, подстакнути политичким мотивима, и ову прилику користе да шире панику међу људима и да објављују нетачне и селективне информације којима додатно плаше бивше раднике Геокса.

Ово није прилика за скупљање јефтиних политичких поена и за додатно застрашивање грађана. Показали смо да смо озбиљна држава, континуирно нам долазе нови инвеститори, што значи и отварање нових радних места. Подсетићу вас да је Србија рекордер у привлачењу страних инвестиција на Западном Балкану, а у првих седам месеци привукли смо две милијарде и 72 милиона страних инвестиција, што је за 30 одсто више него у години пре пандемије корона вируса. Нове инвестиције управо значе и нова радна места и зато ћемо се побринути за бивше раднике Геокса и нећемо их оставити на цедилу, закључио је Мали, саопштено је из Министарства.

Стевановић: Исплата помоћи у наредним данима

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић потврдио је да је на данашњој седници Владе Србије донета одлука на основу које су створени предуслови да се у наредним данима исплати једнократна помоћ свим бившим радницима Геокса, односно онима који су пре пар дана остали без свог радног места у тој компанији.

Њих 1.277 у наредним данима добиће по 53.950 динара, што је просечна нето зарада на територији града Врања, рекао је Стевановић за РТВ Врање.

Додао је да је влада донела одлуку на иницијативу председника Србије Александра Вучића која је покренута приликом његове посте компанији Теклас пре неколико дана, када се разговарало о подршци Текласа у решавању проблема са Геоксом.

Та иницијатива је тада покренута, а ево већ данас је донета прва одлука која ће и омогућити њену реализацију. Значи, са раздела Министарства рада биће пренета средства у институцију за социјални рад у Врању и у наредној недељи сви радници који су добили отказе, с обзиром да је Геокс отишао, добиће једнократну помоћ, рекао је Стевановић.

Изразио је мишљење да ће помоћ бити значајна и да ће људи до изналажења решења за себе и неког новог радног места тај новац моћи рационално и паметно да искористе.

Данас нису паре исплаћене како је то пренето или негде речено. Мислим да није било зле намере, није лепо искомуницирано, свакако да је данас донета одлука, која је суштина и основ да грађани Врања, њих 1.277, у наредној недељи добију средства, која им је држава на предлог председника определила, додао је Стевановић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести