Мали: Принос на 12-годишње динарске обвезнице 3,4%

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да су дванаестогодишње динарске обвезнице Републике Србије, које су први пут емитоване данас, продате у укупном износу од 19,3 милијарде динара по историјски ниској стопи приноса од само 3,4 одсто.
sinisa mali
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

"Колико смо напредовали најбоље се види у томе да смо 2017, пре само три године, имали емисију динарских обвезница на период од годину дана и да је тада стопа приноса износила 3,48 одсто. Данас смо добили још нижу стопу приноса - 3,4 одсто, а на период од чак 12 година", истиче Мали.

Навео је да је то невероватан резултат за Србију, да смо имали чак 10 пута већу тражњу, што је највећа тражња икада за српским обвезницама, саопштено је из Министарства финансија.

"То показује колико се Србија променила", оцењује Мали и појашњава да "bid to cover racio", који показује однос тражње и реализацију по аукцији, износи 3,82 одсто што је уједно и највећа тражња по аукцији од почетка емитовања државних обвезница.

Према његовим речима, за наше обвезнице највише су се интересовали страни професионални инвеститори, што је додатни доказ поверења улагача у нашу домаћу валуту.

"Укупна вредност емисије била је 100 милијарди динара (по купонској стопи од 4,5 одсто), а план за прву аукцију је био да се инвеститорима понуди седам милијарди динара. Међутим, укупна тражња вишеструко је премашила тај износ и достигла је износ од 73,6 милијарди динара, а ми смо на крају продали обвезнице у укупној вредности од 19,3 милијарди динара, по стопи од 3,4 одсто", прецизирао је Мали.

Он је објаснио да то значи много веће поверење инвеститора у динар.

"Ако је неко уложио у вашу државну обвезницу чија је рочност укупно 12 година, то значи да верује да ће та економија у том временском периоду бити стабилна, без инфлације и додатних потреса, да је динар сигуран и стабилан као и да тај улагач верује да ће му се принос на уложени новац вратити онако како је планирано када дође рок доспећа тих обвезница", каже Мали.

Како је навео, ово је још један доказ да се тржиште обвезница полако развија и да у њему леже будући потенцијали привредног раста, повећања динаризације као и смањења девизног ризика земље.

"У прошлости смо се превише ослањали на девизна задуживања у иностранству. Покушаћемо да усмеримо инвеститоре на домаће тржиште капитала, да повећамо обим емитовања обвезница у динарима и тако повећамо општи удео динара у финанијском систему Србије. Сада видимо и да улагачима и динарске обвезнице полако постају нова лука за улагање, што је добро и одраз је поверења које смо стекли", нагласио је Мали.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести