Мали: Реално да и догодине расту зараде и пензије

БЕОГРАД: Одржавање високе стопе привредног раста је "домаћи задатак за све у Влади", изјавио је за данашње "Вечерње новости" министар финансија Синиша Мали и истакао да је, да би се то остварило, неопходан раст личне потрошње, за шта је предуслов повећање пензија и плата.
Sinisa Mali MMF/Fonet
Фото: FoNet

"Јер кроз већу потрошњу активираће се и нова производња и поспешити привредни раст", указао је Мали.

Он је подсетио да је у октобру почела исплата пензија које су у односу на 2014. годину веће за осам до 13 одсто, као и да је у ту сврху за идућу годину издвојено 563 милијарде динара, односно 35 милијарди динара више него у 2018. години.

"Почетком децембра ће бити исплаћена једнократна помоћ свим пензионерима у износу од 3.000 динара, за шта је издвојено 5,24 милијарде динара. То је најновија и лепа вест, а када је реч о следећој години, све зависи од постигнутих економских резултата. Приходи буџета су планирани конзервативно и очекујем да ће бити простора за то", оценио је Мали.

Говорећи о додатном повећању пензија у 2019. години, обзиром да је укинуто усклађивање са растом цена, Мали је рекао да Влада заједно са ММФ-ом ради на новој формули за индексацију и она ће бити примењена од 2020. године. 

"Пре фискалне консолидације пензије су се два пута годишње усклађивале са инфлацијом. Са пуно оптимизма улазимо у 2019. годину и чинимо све да се и догодине створе услови за повећање плата и пензија, јер то и јесте основ наше политике. Ако наша економија буде расла по стопи од 3,5 до 4 одсто следеће године, то је апсолутно реално", рекао је Мали.

Министар финансија је истакао да Србија трећу годину заредом завршава са суфицитиом, који ће овај пут бити 0,6 одсто БДП, односно око 28 милијарди динара. 

"Стопа раста БДП за првих девет месеци је 4,5 одсто по чему смо међу пет најбољих економија у Европи. Незапосленост смо смањили за 25,9 одсто колико је било у 2013, на садашњих 11,9 одсто. То је и даље високо, али тренд је јасан. Пада и удео јавног дуга. Сада је на 56 одсто БДП, а очекујем да до краја године буде на 51, можда чак и 50 одсто", рекао је Мали.

Упитан да ли ће од суфицита отплатити део јавног дуга, Мали каже да је већ исплаћен стари дуг према Руској федерацији од 70 милиона евра.

"Сада, 3. децембра имамо доспеће од милијарду и 30 милиона долара, по основу издатих обвезница. Новац већ имамо на рачуну и то ћемо исплатити без проблема, што ће нам смањити нето дуг", рекао је Мали.

Мали је, одговарајући на питање када ће заживети платни разреди, рекао да се Влада са ММФ-ом договорила да креће 1. јануара 2020. године, као и да су близу коначног решења, али да ће се на томе још радити следеће године заједно са ММФ-ом, како би примена почела на време.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести