Мали: Ребаланс сутра у Скупштини, нови буџет идуће недеље у Влади

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да данас почиње исплата субвенција за трошкове преласка на нови модел фискализације и најавио да ће у уторак ребаланс буџета за ову годину бити пред посланицима у парламенту, а да ће већ наредне недеље на Влади бити усвојен и предлог новог буџета за 2022. годину.
mali
Фото: Танјуг (видео)

"Сутра ћу у парламенту бранити предлог ребаланса буџета за ову годину, а већ наредне недеље очекујем на влади предлог буџета за 2022. годину, који ће бити позитиван и развојни буџет, са већим платама и пензијама, и већом минималном зарадом за 9,4 одсто", рекао је Мали гостујући на ТВ Прва.

Мали је истакао да ће се већ у наредних пар дана знати колико ће бити увећане плате и пензије, пошто се завршава рад на изради новог буџета за 2022. годину.

Када је реч о субвенцијама за прелазак на нови модел фискализације односно замену фискалних каса, Мали је рекао да за пореске обвезнике који су се пријавили данас почиње исплата односно да се неће чекати да истекне рок за пријављивање да би се новац почео уплаћивати.

Објаснио је да ће исплате ићи недељно, како се привредници буду пријављивали за субвенције.

Пријављеним привредницима ће се уплаћивати по 100 евра у динарској противвредности по продајном месту и још толико по фискалном уређају, с тим што ће онима који нису у систему ПДВ-а бити уплаћен износ већи за 20 одсто.

Пријављивање је почело 15. октобра и трајаће до 31. јануара следеће године, подсетио је Мали.

Говорећи о ребалансу буџета за ову годину, Мали је рекао да у буџету остварен бољи резултат од очекиваног за око 1,5 милијарди евра и да је сасвим реално очекивање да ће српски БДП ове године забележити раст од најмање седам одсто.

Мали очекује да ће просечна плата у децембру износити између 618 и 620 евра.

Такође, дефицит буџета ће износити 4,9 одсто, уместо очекиватних 6,9 одсто БДП-а, а јавни дуг на крају 2021. износиће 58,2 одсто, рекао је министар. Напоменуо је да је јавни дуг у ЕУ 97 одсто БДП-а.

Мали је подсетио да 1. новембра почиње исплата других 30 евра помоћи свима грађанима који су се за ту помоћ пријавили и да ће тај нова прво добити пензионери.

Тако ће пензионери 1. новембра добити по 30 евра, а остали грађани 2. и 3. новембра, додао је Мали.

Грађани који се нису ранији пријавили за помоћ 30 плус 30 евра или су сада стекли услове, на пример, постали пунолетни, могу да се пријаве за исплату 20 евра у децембру - од 15. до 30. новембра.

Држава ликвидна, наставак подизања стандарда и улагања

Синиша Мали изјавио је да да је ребаланс буџета позитиван и развојни и истакао да да на рачуну имамо више од 300 милијарди динара, да је држава потпуно ликвидна и да се наставља политика подизања стандарда грађана и улагања у инфраструктуру.

Мали је на седници Одбора за финансије Скупштине Србије, представљајући ребаланс буџета за ову годину, рекао да се ребаланс ради због тога што држава има више новца у буџету.

"Ово је велики тренутак за све грађане и све нас с обзиром да у доба највеће економске кризе правимо бољи резултат него што смо очекивали у износу од 183 милијарде динара", истакао је Мали.

Он је казао да се српска економија опоравила брже од очекиваног, наводећи да ће се новац који је држава уштедела додатно усмерити на капиталне инвестиције, развој економије и подизање стандарда грађана, те подсетио да је држава испунила сва обећања која је дала грађанима и привреди.

У односу на априлски ребаланс, фискални дефицит је смањен на 304,5 милијарди динара, у највећој мери због значајно боље реализације прихода, и он сада износи 4,9 одсто бруто домаћег производа (БДП), уместо планираних 6,9 одсто БДП-а.

Мали је посебно нагласио да се ниво јавног дуга држи испод Мастрихта од 60 одсто, односно износиће до 58,2 одсто.

"Ребалансом настављамо исту политику улагања у школе, вртиће, зелену агенду, и то је основа ребаланса", рекао је Мали.

Када је реч о расту економије, Мали је истакао да и ММФ и Светска банка прихватају да ће раст српске економије бити већи од пројектованог.

Министар финансија очекује да привредни раст до краја године буде преко седам одсто.

То је, каже Мали, најбољи одговор за све оне који су критиковали буџет, додајући да ће Србија по стопи раста бити међу топ три у Европи.

Министар је подсетио да ће се мининална цена рада од 1. јануара повећати за чак 9,4 одсто, односно први пут ће бити већа од 35.000 динара, док је пре само десетак година, подсећа Мали, минимална зарада била око 15.700 динара.

Он очекује и да просечна зарада до краја године буде 618 евра што је, каже, огроман успех, а подизање стандрада, добри резултати и капитална улагања представљаљу нову слику Србије.

Мали је навео да ће се наставити са изградњом Моравског коридора, очекује се да ће до марта следеће године бити завршен аутопут од Појата до Крушевца, затим градиће се пут од Пожаревца до Голупца…

"Обезбедили смо новац за све саобраћајнице, затим за изградњу Клиничког центра у Београду, за изградњу канализације и изградњу фабрика за пречишћавање отпадних вода у 65 локалних самоуправа", рекао је Мали.

Подсећа да ће држава исплатити под 20 евра у децембру свим грађанима, односно 30 евра од 1. до 3. новембра ове године.

"Србија се другачије показала него јаче и развијеније земље од нас, створили смо поверење не само према грађанима него и инвеститорима", рекао је Мали.

Указао је да је од почетка године забележен прилив 2,4 милијарде евра (нето) страних инвестиција.

Мали је истакао да у ребалансу има новца за почетак изградње метроа, као и за наставак изградње фабрике вакцина.

Грађани ће преко QR кода моћи да провере фисклни рачун

Синиша Мали изјавио је данас да ће грађани у е-фискализацији моћи преко QR кода да провере сваки фискални рачун да ли је прави или фалш и тако помогну држави у борби против сиве економије.

"Новом фискализацијом се јаче боримо против сиве економије, а једна од новина је да ће рачун имати QR код и сваки купац ће преко мобилног телефона моћи одмах да провери да ли је тај фискални рачун правили или фалш", рекао је Мали.

Он је гостујући на ТВ Прва истакао да држава и у тој области иде у корак са дигитализацијом, новим технологијама и новим трендовима.

"Уз е-Фактуре и е-Отпремнице које, такође, уводимо 2023. године, имаћемо систем који ће много допринети да сузбијемо сиву економију и тешко ће бити да неко остане у сивој зони, и или ће радити легално или ће бити потпуно у црној зони, што је онда предмет за тужилаштво и полицију", нагласио је министар финансија.

Градимо уређенију и бољу Србију - желимо да нам привреда буде конкурентнија и атрактивнија, поручио је Мали.

Нови модел фискализације подразумева коришћење електронског фискалног уређаја, путем кога ће обвезник фискализације у тренутку промета на мало, укључујући и аванс за будући промет, издавати фискални рачун са QR (кју ар) кодом.

Електронски фискални уређај, осим касе, може да буде и рачунар, таблет, мобилни телефон.

QР код на рачуну подразумева да купци производа, односно корисници услуга, могу да провере да ли је њихов рачун издат у складу са законом.

Прелазни период за е-фискализацију почиње 1. новембра и трајаће до 30. априла 2022. године.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести