Мали: Србија још једном потврдила висок кредитни рејтинг

БЕОГРАД: Србија је још једном потврдила свој високи кредитни рејтинг, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали поводом најновије процене Агенције Стандард енд Пур (Standard and Poor's Global Raings) која је потврдила оцену кредитног рејтинга Србије на нивоу ББ. 
Sinisa Mali/Tanjug
Фото: Tanjug

"Ове године смо потврдили кредитни рејтинг, са тим да са стабилног добијамо унапређење на позитивни и да са такозваног ББ кредитног рејтинга у наредних 12 месеци очекујемо ББ+", рекао је Мали за Танјуг.
Објашњава да је то потврда резултата економске политике коју Влада води још од 2014. године и добрих макорекономских показатеља, те да висок кредитни рејтинг и позитивни изгледи за наредну годину значе да ће Србија за инвеститоре бити још атрактивнија.

“Важно је да кредитне агенције виде добре показатеље и да на овај начин кроз извештаје то и потврде”, додаје Мали.
Истиче да стопа раста БДП-а никада није била већа у последњих 10 година, да ће до краја године раст бити  4,4 одсто, да је смањено учесће јавног дуга у БДП-у који сада износи 54,1 одсто, док је само пре неколико година јавни дуг био већи од 70 одсто БДП-а, те да је већ трећу годину за редом буџет у суфициту.
"Ове године суфицит ће бити 0,6 БДП-а. Да вас подсетим, 2013. и 2014. године дефицит је био 6,6 одсто. То су сјајни резултати који показују колико се Србија променила. Да не заборавим такође и резултате на тржишту рада, 11,3 одсто стопа незапослености у односу на преко 25 одсто 2013. године”, рекао је Мали.
Добри економски показатељи, наводи министар, значе веће инвестиције, атрактивнији пословни амбијент, јефтиније изворе финансирања, јефтинији капитал, могућности за отварање фабрика, нових радних места и нових производних хала, даље смањење незапослености, као и веће приходе за буџет.

Каже да већи приходи даље значе повећање пензија и веће плате у јавном сектору и оцењује да инвестициони циклус који је покренут даје резултате.
"Морам да кажем, нисмо задовољни. Можемо још боље. Хоћемо да се боримо за још нових радних места у нашој земљи. У наредном периоду боримо се и за веће плате", рекао је Мали.

Настојаће се, додаје, да се даље ради на подизању животног стандарда грађана како би плате у просеку биле веће из године у годину.
Подсетио је да је Србија у последњих 12 месеци привукла 2,6 милиарди евра страних директних инвестиција и да је по томе апсолутни лидер у региону.
Навео је да око 55 или 56 одсто свих страних директних инвестиција у регион Западног Балкана долази у Србију, те да и то показује колико се Србија променила и колико је атрактивна за улагања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести