Мали: Србија на правом путу економског опоравка и раста

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је ММФ прихватио и потврдио изузетно добре економске резултате Србије и додао да је сада приоритет наставак структурних реформи, пре свега у јавним предузећима. 
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Синиша Мали, министар финансија у Влади Републике Србије Фото: Дневник.рс

Он је за РТС рекао да је Србија на правом путу економског опоравка и раста.

Мали је истакао два циља посете делегације ММФ-а Србији - да се потврде резултати из 2018. године и да се дефинишу циљеви и приоритети за ову годину.

"Веома је важно да је ММФ прихватио и потврдио изузетно добре економске резултате за 2018. годину, још један пут ћу поновити, то су висока стопа раста БДП-а, 4,3-4,4 за 2018. годину, што нас сврстава међу најбрже растуће економије не само у региону, већ и у Европи", навео је Мали.

Поред тога, Мали наводи и велики тренд смањења стопе незапослености - која је у октобру и новембру била око 11 одсто у односу на 2013. годину када је била 25 одсто.

"Трећу годину заредом смо у плусу што се тиче буџета, крај године смо дочекали са 32,2 милијарде динара вишка новца у буџету, и оно што ме посебно охрабрује, мислим и грађане Србије такође, ако погледате јануар да знате да смо планирали 7,8 милијарди динара вишка, негде око 65 милиона евра, ми смо остварили три пута бољи резултат - 23, 6 милијарди динара суфицита за први месец ове године", рекао је Мали.

Он је указао да је то постигнуто бољим приходима - бољом наплатом и већом привредном активношћу.

"То су све показатељи да је Србија на правом путу економског опоравка и раста, што је веома важно. То нам даје за право да будемо оптимисти за целу 2019. годину. Уколико се овако настави следећих неколико месеци, онда већ размишљамо и о новом повећању плата и пензија у овој години", рекао је Мали.

Нагласио је да све то говори да је било важно покренути реформе 2014. године, да се сада виде резултати тих реформи и да то говори и делегација ММФ-а, као и да је приоритет наставак структурних рефори, превасходно у области јавних предузећа.

"Гледао сам податке од 2012. године, укупни губици јавног сектора били су преко 60 милијарди динара, у 2017. години сва јавна предузећа била су у добитку преко 20 милијарди. Велика је то промена, много боље се ради, наравно много простора постоји да се унапреди управљање јавним предузећима и тиме ћемо се бавити ове године", рекао је Мали.

Према његовим речима, Србији остаје да се бави и побољшањем рада јавне администрације.

"Грађани треба да имају јавну амдминистрацију која је много ефикаснија, много боља и зато инсистирамо на такозваној е-Управи, а остаје и радимо и на реформи пореске управе", рекао је Мали.

Он је подсетио да је прошле године усвојен читав сет пореских закона који олакшавају пословање привреде, смањују оптерећење на зараде и да је то оно чиме желе да се баве и ове године.

"Да те добре економске резултате који су кренули већ од јануара месеца видимо на који начин да прелијемо да привреда то осети, приватни сектор, како би га учинили још атрактивнијим и усмерили да отвара још више радних места и како бисмо на такав начин допринели нашем расту БДП-а у будућност", истакао је Мали.

Упитан да ли је тема разговора с представницима ММФ-а била и приватизација Комерцијалне банаке, Мали одговара да јесте, као и да ће током ове недеље потписати споразум са саветником који ће помоћи да се сагледају стратешке опције, шта и како радити са Комерцијалном банком у будућности.

"Прошле године смо били успешни и нашли смо партнера и за РТБ Бор и за Аеродром ''Никола Тесла''. Хоћемо да видимо и на који начин пронађемо и стратешког партнера и за Комерцијалну банку. Идеја нам је да држава излази из оних делатности где нема потребе да буде и да се концентришемо на прављење окружења које ће бити подстицајно и за прватни и државни сектор", рекао је Мали.

Мали је додао да се свакодневно баве могућим утицајем нове економске кризе на Србију, јер је Србија део глобалног света, као и да светска дешавања моду довести до економске кризе.

"Србија је данас много отпорнија и економски снажнија него што је била пре пар година, тако да смо много спремнији и за било какву потенцијалну економску кризу. Наравно, ове структурне реформе треба да нам дају могућност да будемо још јачи, још отпорнији и још бољи", закључио је Мали.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести