ЕК: Робустан раст Србије од 5 %; Мали: Први пут имамо највећу стопу раста у Европи

БЕОГРАД, БРИСЕЛ: Поводом најновијих података Европске комисије да је Србија остварила раст БДП-а од пет одсто у првом кварталу 2020. године, министар финансија Синиша Мали је оценио да је то сјајан резултат и да наша земља први пут у историји има стопу раста која је највећа у Европи.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Очекујемо резултате за други квартал и по свим прогнозама и пројекцијама, ко год да их прати, да ли је то ММФ или Светска банка, Србија ће имати најбољи резултат у Европи ове године. Треба доста радити на томе да се то и задржи, али већ следеће године идемо са високим стопама раста 6,5 и 7 одсто, тако да са те стране, Србија је спремно дочекала ову кризу с корона вирусом, рекао је Мали гостујући на ТВ Прва.

Мали је подсетио да је Србија у претходне четири године имала суфицит у буџету и напоменуо да је низак ниво јавног дуга омогућио да се подржи привреда у ситуацији с корона вирусом.

Србија је избегла најцрњи сценарио. Код нас немате ни масовних затварања фабрика, немате ни масовног отпуштања запослених и све је то последица одговорне економске политике, истакао је Мали.

Председник Уједињених гранских синдиката "Независност" Зоран Стојиљковић рекао је да ће у септембру имати милион незапаслених, а Мали оцењује да је реч о веома неодговорној и произвољној изјави.


Прилив у буџет 4,6 милијарди већи од очекиваног

Прилив у буџет по основу ПДВ-а је 50,1 милијарду динара, што је за 4,6 милијарде више од очекиваног, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Охрабрују ме подаци, које смо добили јуче, 15. у месецу. Очекивали смо прилив од ПДВ-а 45,5 милијарде, а укупно смо остварили 50,1 милијарду. То је 4,6 милијарде више него смо предвидели ребалансом буџета, рекао је Мали за Танјуг.

Још је значајније што је у тој цифри, највећи део домаћи бруто ПДВ, што је показатељ интензивне привредне активности у земљи, навео је Мали.

Много је боље него што смо очекивали у фебруару или марту када смо правили ребаланс. Охрабрује ме то, из месеца у месец бољи су нам резултати по питању прилива у буџет, интензивне привредне активности. То охрабрује да ћемо испунити планове и да ћемо до краја године бити и остати први у региону и у Европи по стопи раста, рекао је Мали.


Ширити панику и страх на такав начин без икаквих аргумената у условима када су људи већ довољно уплашено због корона вируса је потпуно неодговорно. Те смо приче чули пре четири или пет месеци када су поједини економисти такође говорили о томе да ће у Србији бити милиони гладних и да ће све фабрике бити затворене и то се није десило, поручио је Мали.

Мали је у том смислу навео да су до данас привреда и грађани из буџета подржани с укупно 2,3 милијарде евра.

Мали је навео да то министарство заједно са Заводом за статистику и Привредном комором Србије ради анкету у којој учествује више од хиљаду компанија које ће до 10. августа одговорити са каквим се изазовима суочавају и на основу тога ће бити пројектован и буџет за 2021. годину.

ЕК: Робустан раст Србије у 1. кварталу од 5 одсто

Србија је у првом кварталу 2020. остварила робустан реални раст бруто домаћег производа од 5,0 процената, констатовала је Европска комисија у управо објављеном кварталном извештају о економски кретањима у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ.

Комисија истиче да су оваквом међугодишњем расту подједнако допринели повећање бруто инвестиција, државне и приватне потрошње и промена стања залиха.

Раст државне потрошње се, како се наводи, снажно убрзао, 12 посто на годишњем нивоу, док је раст бруто инвестиција у основни капитал износио 10,7 процената.

Пораст потрошње домаћинстава остао је углавном стабилан, 3,2 процента на годишњем нивоу.

У извештају се такође наводи да је стопа незапослености становништва старијег од 15 година и даље остала стабилна на 9,7 процената у првом тромесечју 2020, те да је смањена за 2,4 процентна поена у односу на прошлу годину и за отприлике половину у односу на ниво пре пет година.


Србија лидер у Европи по стопи раста, очекује се и у 2021

Србија је по први пут не само на Балкану, него и у Европи лидер по стопи раста, каже за Танјуг министар финансија Синиша Мали поводом најновијег извештаја Европске комисије у којем је ЕК потврдила да је Србија остварила раст од пет одсто у првом кварталу.

То је сјајна вест за грађане и потврда одговорне економске политике и успеха реформи које смо спроводили у претходних неколико година, рекао је Мали.

Како је рекао, оно што је за многе земље и у региону и Европи била недостижна цифра, за Србију је било достижно у првом кварталу.

То нас охрабрује за целу годину. Сачекаћемо резултате за други квартал ове године, али очекуејумо да ће полако српска економија да се опоравља и након пандемије корона вируса, рекао је Мали.

Он је додао да и ММФ и Светска банка у прогнозама за 2021. годину предвиђају да ће Србија имати најмањи пад или највећи раст од свих земаља у регону и Европи.

Морамо наставити с одговорном економском политиком, да се до краја године потпуно стабилизујемо, како бисмо већ наредне године остварили стопу раста о којима причају ММФ и СБ, а то је стопа раста од шест, седам одсто и више, рекао је Мали.

То, навео је, за грађане значи да је наша привреда потпуно стабилна, значи нова радна места и више инвестиција.

Уколико имате високу стопу раста, то значи и боље пуњење буџета, од тога зависи и висина плата и пензија. Тако да смо на добром путу, закључио је Мали.


Комисија указује да је неколико краткорочних показатеља имало утицај на економску активност у другом кварталу, током периода затварања привреде, али и да је у мају почео опоравак.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести