Мали: Српска економија ће пасти најмање, ребаланс непотребан

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је циљ и да Влада Србије ради на томе да стопа економског раста буде већа, те да ћемо ову годину упркос неким прогнозама о паду, ипак завршити на позитивној нули.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Он је у емисији Фокус на Б92 рекао да у овом тренутку Србији неће бити потребан ребаланс буџета, евентуално можда на јесен.

"Показали смо да можемо да покријемо све аспекте кризе и до краја године неће бити потребан ребаланс. Ребаланс и не би значио ништа лоше, може само да се деси у ситуацији да имамо неки новац који смо додатно зарадили, али ако тако буде сигурно ћемо вишак прихода знати добро да искористимо", објаснио је Мали.

Подсетио је стопа раста српске економије у првом кварталу године износила пет одсто, а да су земље Еврозоне забележиле пад од 3, 3 одсто.

Навео је да је стопа раста у јануару ове године била 6,5 одсто и, како каже, да се није догодила криза први квартал бисмо завршили са растом изнад шест одсто.

Навео је и да ће Немачка имати пад око пет или шест одсто, Италија, Хрватска од око девет одсто, САД око 4,5 одсто, а да ће српска економија пасти најмање.

"Највероватније ћемо бити на позитивној нули", рекао је министар.

Оценио је да је мали број држава успео да своју привреду подржи на начин који је Србија то учинила.

"Показали смо да на одговоран начин водимо економску политику. Резултат предузетих тешких мера су суфицит, смањење незапослености, јавне финансије су нам у потпуности стабилне, јавни дуг потпуно под контролом и зато смо атрактивна инвестициона дестинација, упркос највећој кризи која је захватила свет", казао је Мали.

Мали је коментаришући изјаву лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа о томе да је Србија требало да узме кредит од ММФ-а по каматној стопи од нула одсто рекао да је тај новац само за најсиромашније земље на свету.

Он је рекао да Ђилас спомиње ММФ, а 2011. године је Влада Србије раскинула споразам са ММФ-ом јер је ММФ тражио већу транпарентонст и да се не задужују толико.

"Тада је споразум трајао два, три месеца, а данас споразум са ММФ-ом траје годинама. Влада ради са ММФ-ом годинама уназад, нема тајни између нас", рекао је Мали.

Говорећи о исплати помоћи од 100 евра грађанима министар финансија је рекао да је то економска мера која показује колико је држава јака, и да је преузела највећи терет кризе на себе.

Према његовим речима, привреда и грађани могу да се ослоне на државу.

Подсетио је да грађани за 100 евра могу да се пријаве до 5. јуна, а да ће до 6-7. јуна новац бити исплаћен свима који су се пријавили.

Најавио је и да ће у наредних 10-ак дана бити објављене и мере за подстицање запошљавања људи који су дошли у Србију као и оних који су остали без посла у земљи.

Упитан да ли ће се кориговати програм Србија 2025 он је казао да неће и да је само померен рок за неколико месеци.

"Стојимо иза тог програма и он је кључан програм за будућност", рекао је Мали и додао да ће се новац улагати у инфраструктуру, јефтине станове за младе, за заштиту животне средине.. а све у циљу да просечна плата до 2025. године буде око 900 евра, а пензија више од 400 евра.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести