Мали: Стандард грађана и привредни раст главни циљеви буџет

БЕОГРАД: Повећање животног стандарда и убрзавање привредног раста два су главна циља предложеног буџета за наредну годину, рекао је данас министар финансија Синиша Мали и најавио да ће за десет до 15 дана грађанима Србије детаљно бити представљен Национални инвестициони програм.
mali, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Мали је на седници Одбора за финансије Скупштине Србије подсетио да су плате у јавном сектору повећане од осам до 15 одсто од 1. новембра 2019. године, наводећи да су средства за то обезбеђена и у наредној години.

Он је додао да ће од 1. јануара пензије бити повећане за 5,4 одсто, подсетивши да су најстарији суграђани захваљујући суфициту у буџету недавно добили и једнократну помоћ.

Влада Србије, каже Мали, донела одлуку и о повећању минималне цене рада за 3.000 динара и он аће од 1.јануара износити 30.022 динара, што је, истиче, најевће повећање минималне зараде икада.

Када је реч о намери да се убрза привредни раст земље, Мали је навео да су јавне инвестиције у 2019.години износиле 220 милијарди динара, а да је у Предлогу буџета за 2020.годину тај износ 260 милијарди динара.

"Осим Моравског коридора чија ће изградња почети у наредних пар недеља имате и велики број других аутопутева које градимо. У протеклих пет година преко 320 километара аутопута смо направили, само у последњих годину дана преко 105 километара. Са том страрегијом ћемо наставити и даље, с тим што ћемо улагати и у железничку инфраструктуру", рекао је Мали.

Такође, ради се на томе да се растерети привреда тако што се смањују оптерећења на зараде, додао је министар.

Додао је да је мали број људи веровао у реформе које су покренуте 2014. године, наводећи да су теме које су тада биле на столу су се односиле на висок дефицит, висок јавни дуг, висока незапосленост, па и висока инвлација, те додао да се сада разговара о другачијим темама.

"Резултати које смо забележили ове године представљају завршетак консолидације наших јавних финансија. С друге стране представља почетак новог инвестиционог циклуса, поготово када за 10, 15 дана представљамо Национални инвестициони програм у целости, упознаћемо грађане са свим пројектима", поручио је Мали.

Према његовим речима, стопа незапослности у другом кварталу 2019.године износила је 10,3 одсто, док је 2013.године била 25 одсто, трећу годину се бележи суфицит у буџету, а недавно је усвојен и први потизиван ребаланс буџета.

Он је додао да је у пројекцији буџета за 2020.годину дефицит од 0,3 одсто на нивоу републике, односно 0,5 одсто на нивоу опште државе.

"Држимо тај низак ниво дефицит како бисмо омогћили даље смањење јавног дуга учешћа у БДП-у. Апослутно смо успели да ту тендецнију јавног дуга зауставимо још 2015.и сад имате уместо од 78 одсто учешха у БДП 51 одсто, а у 2020, 50,3 одсто учешћа јавног дуга у БДП-у", рекао је министар. Мали је навео у да је пројектована стопа раста за 2020.годину 4 одсто.

Министар је навео и да је у трећем кварталу, по флеш процени, раст економије био 4,7 одсто, наводећи да је само Мађарска имала већу стопу раста од 4,8 одсто и подсетио да је Србија напредовала на Дуинг бизнис листи за четири места.

Мали је рекао да ће просечна плата у децембру бити преко 500 евра, што је једно од испуњених обећања, те додао да ће се трудити да што пре буде 520 евра и више.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести